vineri, 29 martie, 2024

Boli care te pot omori intr-o singura zi

Distribuie:

Publicat:

Cancerul este pentru multi cea mai infricosatoare boala. Dar totusi trebuie stiut ca a devenit o boala cronica, progresiva, care evolueaza in timp, iar durata de supravietuire s-a prelungit mult datorita progresului medicinei. Putini stiu insa ca exista boli mult mai redutabile decat cancerul, care pot ucide intr-o singura zi. Potrivit dailymail.com, printre acestea se afla fasciita necrozanta, boala Chagas, febra Dengue, Ebola, meningita, accidentul vascular cerebral,  infectia generalizata cu Stafilococ auriu, holera, plaga bubonica, enterovirusul D68.

Meningita

Meningita provocata de infectia cu meningococ este o boala ce poate avea o evolutie fulminanta. Meningococul este cauza principala a meningitei bacteriene, sepsisului, dar poate provoca si pneumonie sau artrita. Bacteria se transmite pe cale aerogena sau prin picaturi de secretii de la persoanele infectate. Meningita bacteriana este o boala cu rata de deces rapid de pana la 40%, chiar cu tratament antibiotic adecvat.

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) se remarca in randul din ce in ce mai multor persoane tinere. Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cazul in care accidentul vascular cerebral afecteaza o mare parte din creier sau centrii respiratori, decesul survine in scurt timp.

Boala Chagas

Boala Chagas este o parazitoza tropicala foarte frecventa in tarile din America Centrala si de Sud, determinata de infectia cu protozoarul Trypanosoma cruzi. Acesta se transmite vectorial, prin intermediul unei insecte hematofage (care se hraneste cu sangele gazdei) din familia Triatoma. Daca persoana se scarpina, va contamina leziunea cu fecalele purtatoare de parazit. Asftel, parazitul dobandeste acces in organismul uman unde isi incepe replicarea si ajunge sa invadeze intreaga gazda.

MRSA

MRSA este o infectie generalizata provocata de o bacterie, Stafilococul auriu, caracterizata prin rezistenta sa la agenti antibiotici (antibiorezistenta). Prin toxinele sale, Staphilococcus aureus poate cauza diferite afectiuni, de la reactii cutanate pana la septicemii grave.

Ebola sau febra hemoragica

Ebola este o boala infectioasa virala severa, adesea fatala, provocata de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifesta prin afectiuni hemoragice severe la oameni, primate si antilopele duiker, survenind in focare epidemice in Africa Centrala si Africa de Vest.

Febra Dengue
Febra Dengue este o bolaa infectioasa provocata de un arbovirus si transmisa e tantarii din specia Aedes. Afectiunea este cunoscuta si sub numele de „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atat de intense incat creeaza senzatia ca oasele se rup. Febra Dengue detine o incidenta mai mare in randul populatiei din Asia de Sud-Est, Africa, insulele din Pacific, Caraibe, America de Sus si America de Nord.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img