vineri, 19 aprilie, 2024

Bolile grave pe care le putem face daca stam mult in apa din piscine

Distribuie:

Publicat:

Medicii avertizeaza persoanele care aleg sa mearga la strand sau la piscina pentru a se racori pe perioada caniculei sa fie atente ca acele locurile sa fie curate si dezinfectate.

„In perioada de canicula foarte multa lume alege sa mearga la strand, la piscina. Trebuie insa mare atentie ca aceste locuri sa fie curate, dezinfectate”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Simona Georgescu, seful Sectiei de dermato-venerologie din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes”, potrivit digi24.ro.

Medicul a atras atentia asupra clorului din piscine care poate accentua acneea, anumite eczeme, alergii, si de aceea trebuie sa se faca imediat dus, cu apa potabila. Potrivit medicului, imbaierea in locuri neverificate poate duce la infectii stafilococice, streptococice.

La randul sau, dr. Vasile Benea atentioneaza asupra expunerii la soare, care poate duce la dermatoze, fotodermatoze, lupus profirii, arsuri solare, cancere cutanate.

„Este bine ca oamenii inainte de a se expune la soare sa isi ia cateva minime masuri de protectie, sa utilizeze creme de protectie cu factor mare, sa nu se expuna in perioada de timp 11,00 — 16,00”, sustine medicul.

Copiii trebuie foarte bine protejati pentru ca arsurile din copilarie sunt factori de risc pentru melanom mai tarziu. Dusurile instalate la piscine nu se afla acolo intamplator, insa nu toti le folosesc inainte sa intre in bazin, desi este obligatoriu. Este o mare greseala fiindca acest obicei nu numai ca nu este igienic, dar poate fi periculos pentru sanatate. Un studiu precedent aratase deja pericolul amestecului de clor si urina: in afara ca irita pielea, ochii si nasul, inhalarea acestor gaze ar putea duce la tulburari respiratorii, astm, rinite si bronsite. Noul studiu realizat de cercetatori americani merge mai departe, oamenii de stiinta identificand molecule mutagene care pot afecta ADN-ul.

Cercetatorii de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat esantioane de apa din 28 de bazine si jacuzzi publice si private si au comparat apa inainte si dupa utilizare, in perioada normala si de mare afluenta. Dupa analize au identificat peste 100 de subproduse de dezinfectie, provenite din amestecul de transpiratie, urina si clor. Cu cat in piscina intra mai multa lume, cu atat potentialul ei mutagen este mai puternic. Persoanele care intra cel mai des in bazin sunt si cel mai expuse la risc. Din acest motiv a fost observata o crestere a patologiilor respiratorii si de cancer la vezica in randul inotatorilor profesionisti si a personalului care lucreaza la bazine in Statele Unite.

Pentru a profita de avantajele prezentei in piscina fara teama de boli, se recomanda schimbarea regulata a apei, dus inainte de intrarea in bazin si, bineinteles, abtinere de la urinarea in apa, incheie metronews.fr.

Dupa testarea esantioanelor in vitro, rezultatele au aratat ca apa din piscina era de 2,4 ori mai periculoasa decat cea de la robinet. In ceea ce privese apa din jacuzzi, aceasta prezenta un risc de 4,1 ori mai mare sa produca pagube celulare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img