sâmbătă, 20 aprilie, 2024

BOMBA cu ceas lasata de Guvernul Ciolos!

Distribuie:

Publicat:

Cei peste 100.000 de romani care au donat bani pentru cumpararea operei lui Brancusi – Cumintenia Pamantului – nu isi pot primi banii inapoi. Ministerul Culturii reclama lipsuri legislative si de buget, desi totul parea rezolvat printr-o hotarare de guvern. Statul pastreaza deocamdata in conturi 1,2 milioane de euro si cauta alti bani in plus pentru comisioane bancare si diferenta de curs valutar. Banii donati pentru Cumintenia Pamantului au ramas in continuare statului, desi o hotarare a Guvernului Ciolos din decembrie anul trecut preciza clar ca cele 1,27 de milioane de euro vor fi restituite. Niciunul dintre cei peste 100.000 de donatori nu au nicio veste despre banii lor. Marele actor Victor Rebengiuc, care a aparut si in campania de promovare a subscriptiei publice, a donat 5.000 de lei.
“E vorba de niste bani care sunt ai nostri, ai fiecaruia dintre cei care i-am donat, si evident ca, daca scopul nu mai exista, ar trebui sa ni se restituie banii”, a declarat Victor Rebengiuc.
“Nu s-a facut nimic pentru a face posibila aceasta recuperare. Pur si simplu oamenii au fost ignorati. Toti cei care au donat sunt victime”, a spus si criticul de arta Pavel Susara.
Reprezentatii Ministerului Culturii au explicat, in exclusivitate pentru TVR, de ce nu pot restitui banii: in buget nu exista si fondurile pentru plata comisioanelor bancare si a diferentei de curs valutar pentru tranzactiile de restituire. Situatia se poate rezolva usor prin rectificare bugetara.
“Nu stim daca au avut in vedere o bomba cu ceas aruncata pentru noul guvern in 2017. Cert este ca avem o hotarare de guvern din 2016 ce, pana in momentul de fata, se pare ca nu produce niciun fel de efect juridic, desi ea are toate elementele ce ar trebui sa conduca la restituirea sumelor de bani”, a spus avocatul Adrian Cuculis.
“O campanie de solidarizare nationala care incepe cu o pacaleala de tipul acesta, pentru ca nu poate fi luata altfel aceasta farsa in care a fost atras cetateanul, nu are cum sa fie repetata si cu un alt prilej”, a mai spus Pavel Susara. Termenul final stabilit de Guvern pentru restituirea donatiilor pentru Cumintenia Pamantului este 31 decembrie 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img