joi, 18 aprilie, 2024

BOMBA! PSD NU ar avea majoritatea necesara pentru a darama guvernul Tudose

Distribuie:

Publicat:

Liderii PSD se vor intalni in Comitetul Executiv al partidului. In sedinta se intra cu un plan destul de clar: Dragnea va cere demisia lui Tudose, insa acesta se tine tare pe pozitie. Surse din PSD ne-au precizat ca este foarte posibil sa se ajunga la o motiune de cenzura impotriva lui Mihai Tudose in Parlament, iar aici jocurile se complica foarte tare pentru PSD.

La motiunea impotriva lui Sorin Grindeanu, opozitia s-a abtinut de la vot, acelasi lucru facandu-l si cei de la UDMR si cei de la minoritati.

233 de voturi sunt necesare pentru a trece o motiune de cenzura. PSD+ALDE au, teoretic, in Parlament o majoritate solida de 243 de voturi. Aici insa va trebui sa scadem parlamentarii din organizatiile PSD care sunt alaturi de Mihai Tudose. Este vorba despre cel putin cinci organizatii (Buzau, Braila, Dambovita, Constanta si Vrancea), care totalizeaza 30 de voturi. Cifrele nu sunt definitive pentru ca in Parlament pot fi senatori sau deputati care vor negocia personal cu una dintre tabere. Deci, cifra de 30 de voturi pentru Tudose este una aproximativa, nu una absoluta.

Asadar, fara 30 de voturi PSD+ALDE ar ramane cu doar 213 voturi si motiunea de cenzura nu trece. Aici intervine insa UDMR-ul, care in lumina ultimelor declaratii ale lui Mihai Tudose este de asteptat sa voteze alaturi de PSD. Cei de la UDMR ar aduce exact cele 30 de voturi pierdute de PSD prin organizatiile fidele lui Mihai Tudose.

Avand in vedere ca PSD are nevoie de UDMR, asta inseamna ca vor urma negocierila sange cu maghiarii, chiar daca acestia au un motiv sa-l vrea mazilit pe Mihai Tudose. La ultima motiune de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, cei de la UDMR s-au abtinut de la vot, aratand ca aceasta este o problema interna a PSD.

Cel mai probabil vor fi purtate negocieri si cu grupul Minoritatilor nationale, care ar aduce 17 voturi. In acest grup exista mai multe tabere si voturile nu pot fi securizate decat prin negocieri individuale.

Toate aceste calcule pot suferi modificari radicale, in functie de negocierile politice. Acesta este punctul de start, de la aceste cifre pleaca calculele, dar negocierile politice si mai ales desfasurarea ostilitatilor in sedinta Comitetului Executiv al PSD.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img