vineri, 19 aprilie, 2024

BOMBA! Sefi ARESTATI in scandalul oualor contaminate cu INSECTICID! Despre ce mare companie este vorba

Distribuie:

Publicat:

Ancheta privind frauda aflata la originea contaminarii a milioane de oua cu insecticidul fipronil in Europa s-a intensificat joi in Belgia, dar si in Olanda, unde sefii unei companii aflate in centrul scandalului au fost arestati, relateaza AFP.

In Olanda, doi sefi ai ”intreprinderii care a utilizat probabil produsul in fermele avicole” au fost arestati, potrivit Parchetului, care nu dezvaluie numele persoanelor retinute. Conform presei olandeze, este vorba despre compania ChickFriend, acuzata si de fermierii afectati. 

In Belgia, 11 perchezitii au fost intreprinse ”in toata tara”, in cadrul anchetei care vizeaza acum 26 de persoane si companii suspectate, a precizat Parchetul din Anvers (nord). 

Aceasta institutie precizeaza ca ”aproape 6.000 de litri de produse interzise” – de fipronil, potrivit presei -, au fost confiscate in iulie de la o societate belgiana. Justitia nu a precizat societatea, dar ea este identificata ca distribuitor de produse sanitare pentru ferma Poultry-Vision, la originea scandalului cu ChickFriend, potrivit mass-media. 

Seful fermei Poultry-Vision a fost ”audiat” in iulie, apoi ”eliberat sub conditii stricte”, precizeaza Parchetul. 

”Parchetul tine sa sublinieze ca ia faptele foarte in serios, avand in vedere gravitatea, amploarea, caracterul organizat si contextul lor international”, a indicat Parchetul din Anvers intr-un comunicat. ”Adaugarea de produse interzise la produse utilizate in industria alimentara din lacomie pune in pericol securitatea alimentara si scade increderea consumatorului”, a insistat Parchetul. 

Aceste operatiuni intervin in timp ce criza privind ouale contaminate continua sa preocupe autoritatile sanitare din Europa, chiar daca riscurile pentru sanatatea consumatorului sunt apriori limitate. In cauza este utilizarea fipronilului – o substanta antiparazitara strict interzisa in crescatoriile de pasari – de catre societati de dezinfectie care intervin in exploatatiile agricole din Olanda, Belgia si Germania. 

De cand Belgia i-a alertat pe partenerii sai europeni, pe 20 iulie, zeci de crescatorii de pasari au fost blocate si milioane de oua au fost retrase din supermarketuri din opt tari europene cu titlu preventiv sau pentru ca nivelurile lor de contaminare depaseau pragurile stabilite prin reglementari. 

Joi, circa 160 de crescatorii erau inca blocate in Olanda si 50 in Belgia. 

In afara de tarile de origine, cinci tari au anuntat ca le-au fost livrate oua contaminate. Marea Britanie, care pana acum afirma ca a fost afectata doar marginal, a anuntat joi ca 700.000 de oua contaminate au fost importate pentru a fi folosite in fabricarea de produse alimentare. 

In Luxemburg, distribuitorul Aldi a trebuit sa retraga ceea ce ramasese din doua loturi de oua – din care unul prezenta un continut de fipronil ce le facea improprii consumului de catre copiii de varste mici -, in timp ce reteaua de distributie Cactus a descoperit, la o analiza de rutina, oua contaminate in oferta sa. 

Ca si in Franta, sunt de asemenea afectate intreprinderi de prelucrare din Luxemburg. 

Miercuri, ministrul belgian al agriculturii, Denis Ducarme, a acuzat Olanda ca a tratat cu lejeritate informatiile referitoare la prezenta fipronilului in fermele din Belgia, unul dintre cei mai mari exportatori de oua din lume si care are aproape 50 de milioane de gaini ouatoare pe teritoriul sau. 

Potrivit lui Ducarme, autoritatile olandeze ar fi primit insa din noiembrie 2016 un semnal in acest sens, dar ele nu l-au luat in seama, ceea ce Olanda contesta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img