sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Boris Johnson: ‘Ca democraţie liberă, Ucraina trebuie să poată să continue să aspire să adere la NATO’

Distribuie:

Publicat:

Ca "democraţie liberă", Ucraina "trebuie să poată să continue să aspire să adere la NATO", a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson, subliniind că preşedintelui rus Vladimir Putin nu trebuie să i se permită "să rescrie normele" la nivel internaţional pentru a împiedica acest lucru, potrivit EFE.

Liderul conservator a făcut aceste comentarii în reuniunea săptămânală a cabinetului său de miniştri, în cadrul căreia a asigurat că Marea Britanie "rămâne deschisă pentru continuarea discuţiilor cu Rusia", a indicat un purtător de cuvânt oficial.

Johnson, a spus – potrivit acestuia – că Marea Britanie "face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini poporul ucrainean în faţa campaniei de dezinformare a Rusiei pentru subminarea vecinului său suveran", conform DPA.

Şeful guvernului britanic a subliniat că preşedintelui rus Vladimir Putin "nu trebuie să i se permită să rescrie normele" relaţiilor internaţionale, în contextul în care tensiunile se amplifică la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, potrivit Agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt, citat de EFE, a confirmat că guvernul britanic va trimite noi arme Kievului pentru a-i "spori capacitatea defensivă", precum şi o echipă de 100 de soldaţi pentru o misiune de instruire.

Citește și: Reuters: Alianţa Nord-Atlantică ar avea un rol secundar în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, declarase în ajun în parlament că Londra a început să trimită arme uşoare antitanc Ucrainei, precum şi un "număr mic" de personal pentru a instrui armata ucraineană pentru utilizarea acestora.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a ţinut să precizeze: "O echipă mică de infanterie cu un angajament de instruire este în curs de desfăşurare pentru a ajuta forţele armate ucrainene să se familiarizeze cu sistemele defensive pe care le furnizăm şi să se asigure că le pot folosi cât mai curând posibil".

"Operaţiunea Orbital, misiunea noastră de formare în Ucraina, are un caracter de rutină, implicând aproximativ 100 de persoane, număr ce va fluctua în funcţie de tipul de antrenament desfăşurat", a mai indicat el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că Moscova "nu a dat niciun motiv" pentru a genera temeri privind un nou conflict în Ucraina, de la care Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea, şi a pretins că "nu ţara sa este cea care ameninţă, ci, dimpotrivă, ea este cea ameninţată", notează EFE.

În ceea ce priveşte concentrarea trupelor ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, care îngrijorează Occidentul, Lavrov a afirmat că este ceva ce Rusia face "pe propriul ei teritoriu".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img