sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Boxe active sau boxe pasive?

Distribuie:

Publicat:

Boxele reprezinta accesoriile audio care transforma orice film, orice melodie sau orice joc intr-o experienta completa. Cu totii ne dorim sa avem boxe care sa sune cat se poate de clar si de puternic, insa atunci cand ajungem pe un site de profil, descoperim ca exista o multime de variante de boxe, diferentiate in functie de putere, in functie de modul de constructie sau in functie de dependenta de amplificare externa.

Daca luam in calcul aceasta dependenta de amplificare externa descoperim ca exista doua mari categorii de boxe: boxe active si boxe pasive.

Care sunt diferentele dintre cele doua si care sunt avantajele pe care le ofera fiecare?

Boxele pasive

O boxa pasiva este dependenta de o amplificare externa pentru a putea functiona. Practic, aceasta trebuie sa fie conectata la un amplificator dedicat, la un amplituner sau la un reciever de tip home cinema.

In principiu, boxele pasive sunt compuse doar din filtru si drivere (bas, tweeter sau medii ), eventual dintr-o vata destinata izolarii fonice. Desi structura acestor boxe este simpla, sunt destul de greu de construit, deoarece necesita o atentie sporita. Totusi, boxele pasive prezinta cateva avantaje:

Ofera o flexibilitate mai mare de control al sunetului;

Amplificatoarele pot prelua semnal de la foarte multe tipuri de surse;

Pot oferi claritate maxima.

Din pacate, sunt destul de voluminoase, se conecteaza la sursa de sunet prin fir si necesita o oarecare experienta pentru a fi folosite.

Boxele active

Cei care doresc un sistem audio usor de instalat, de dimensiuni reduse si atractiv din punct de vedere al costului pot alege boxele active.

O boxa activa se diferentiaza de cea pasiva prin faptul ca are sistemul de amplificare direct incorporat. In felul acesta ,pentru a te bucura de sunet tot ceea ce trebuie sa faci este sa conectezi sursa de semnal.

Pe lista cu avantaje ale boxelor active se numara:

dimensiunile reduse. Spatiul ocupat de un set de boxe active este mult mai mic decat cel ocupat de un set de boxe pasive;

Mai putine fire de conectat. De multe ori, seturile de boxe active pot fi conectate prin bluetooth sau wi-fi la sursa;

Lipsa amplificatorului si simplitatea utilizarii;

Faptul ca sistemele de amplificare sunt calibrate din fabrica, in asa fel incat sa nu existe riscul de ardere a difuzorului;

Portabilitatea. In cazul unor boxe wireless, portabilitatea este un foarte mare avantaj, deoarece iti permit sa porti aceste accesorii audio peste tot.

Este adevarat ca boxele active nu sunt destinate audio fililor si celor pasionati de audio, insa sunt potrivite pentru majoritatea consumatorilor de sunet.

Daca nu esti un audio fil foarte pretentios si vrei sa te bucuri de un sunet bun, cea mai buna optiune pe care o ai la indemana sunt boxele active. Daca esti pasionat insa, boxele pasive s-ar putea sa fie mult mai atractive.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img