vineri, 29 martie, 2024

BREAKING NEWS: A murit Doina Cornea!

Distribuie:

Publicat:

A murit Doinea Cornea. In varsta de 88 de ani, fosta disidenta a regimului comunist s-a stins din viata vineri de dimineata, la Cluj. Nascuta la Brasov pe 30 mai 1929, Doina Cornea a fost asistenta universitara la catedra de limba franceza din cadrul Facultatii de Filologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

In 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin retele de prieteni), Incercarea labirintului, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceza), carora le-a scris note si prefete: Petru Gherman, Ieremia Valahul, Lao-tse, Tao te king, Gabriel Marcel, Dreptate si Adevar, Stefan Lupascu, – partea de Trialog din Omul si cele trei etici ale sale. Intre 1982 si 1989 a difuzat 31 de texte si proteste prin radio „Europa Libera”. In 1983 a fost destituita de la universitate si supusa unor anchete, interogatorii, batai, amenintari. Urmarirea ei politica a fost coordonata de colonelul de Securitate Alexandru Peres. Impreuna cu fiul ei, Leontin Iuhas, a raspandit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brasov rasculati la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestati pentru 5 saptamani (noiembrie-decembrie 1987).

In septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisa adresata papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzata de Radio Europa Libera, a solicitat impreuna cu alti cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Romane Unite cu Roma din ilegalitate.

Practic, apoi a fost urmarita permanent pana la 21 decembrie 1989. A participat la manifestatia stradala de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloante. Dupa 22 decembrie 1989, a fost cooptata in Consiliul Frontului Salvarii Nationale, organism din care si-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformarii FSN in partid politic si a reminiscentelor comuniste ale acestuia.  A fondat (impreuna cu altii, devenind apoi presedinta) Forumul Democrat Antitotalitar din Romania (6 august 1990, la Cluj), ca o prima miscare de unificare a opozitiei democrate, din care s-a format mai tarziu Conventia Democrata din Romania (CDR). Membra fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Aliantei Civice si a Fundatiei Culturale Memoria.  A publicat peste 100 de articole in ziare si reviste (22, Romania libera, Vatra, Memoria etc.). A tinut conferinte in tara si strainatate, multe dintre ele publicate in volume colective (Une culture pour l'Europe de demain, Il nuovo Areopago, Mission, Quelle sécurité en Europe à l'aube du XXIème siècle?, Europe: les chemins de la démocratie, Politique Internationale, Amicizia fra i popoli).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img