joi, 28 martie, 2024

BREAKING NEWS! Investitii de MILIARDE de euro in infrastructura

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a anuntat in cadrul sedintei de Guvern mai multe proiecte de infrastructura, finantate din fonduri europene, pe care ministerul le-a depus deja.

"Avem 2 vesti foarte bune: este vorba despre depunerea a doua aplicatii de finantare pentru un proiect feroviar si unul rutier. 1, 758 mld euro fara tva pentru calea ferata de mare viteza. 2,122 mld euro fara tva din care am inceput sa facem plati. Maine depunem o aplicatie rutiera de 312 miliarde de euro fara TVA. Pana la 31 decembrie cu siguranta depunem aplicatia de 1,4 miliarde de euro pentru magistrala M6.", a declarat Felix Stroe.

Proiectul de lege initiat de deputatul PMP Petru Movila privind realizarea autostrazii Iasi- Targu Mures a trecut recent de Senatul Romaniei. Initiativa legislativa a deputatului iesean a fost adoptata tacit de catre senatori, iar in perioada urmatoare va intra in dezbaterea camerei Deputatilor, forul fiind decizional in acesta privinta.

"Este o victorie a Iasului si a Moldovei, a politicienilor si a societatii civile. Este un lucru foarte important aceasta adoptare a proiectului legislativ, asta chiar daca a trecut tacit. Procedura tacita a fost special folosita de coalitia PSD- ALDE pentru ca ei stiau foarte clar care este atmosfera in Senatul Romaniei in privinta acestui proiect de lege. La vot ar fi obtinut un numar foarte mare de voturi, in conditiile in care votau cei de la PMP, USR, PNL, UDMR, dar si colegi senatori din coalitia PSD- ALDE. Este o etapa care ne confirma increderea ca in Camera Deputatilor, camera decizionala, acest proiect de lege are sanse foarte mari sa fie adoptat", a mentionat deputatul Petru Movila.

Deputatul PMP a evidentiat si faptul ca sunt fonduri pentru ca aceasta autostrada sa poata fi realizata fara probleme: "Este important sa stie oamenii ca sunt bani pentru acest proiect. Sunt bani in bugetul Romaniei, dar si din imprumuturi si credite externe, asta pentru ca Banca Mondiala sau Banca Europeana de Investitii pot acorda oricand Romaniei un imprumut de cinci miliarde euro pentru o perioada de 20 sau 25 ani, cu o dobanda de 0,1- 0,2 la suta si cu o perioada de gratie de cinci pana la sapte ani. De asemenea, odata realizata aceasta investitie este foarte clar faptul ca din momentul punerii in functie, toate taxele generate de exploatarea directa sau de activitatile economice generate de aceasta autostrada pot contribui la plata creditului contractat pentru realizarea investitiei."    

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img