sâmbătă, 20 aprilie, 2024

BREAKING NEWS: Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 10 ani pentru delapidarea Asociatiei Salariatilor SNP Petrom

Distribuie:

Publicat:

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, joi, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu la 10 ani de inchisoare, fiind acuzat de spalare de bani si delapidarea patrimoniului Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind stabilit la peste 12 milioane de euro. Decizia e definitiva.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au contopit toate pedepsele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, dispunand pentru acesta o pedeapsa de 10 ani de inchisoare cu executare in dosarul patrimoniului Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA. Pentru Liviu Luca, judecatorii au pronuntat pedeapsa de 10 ani de inchisoare cu executare.

Acesta este cel de-al cincilea dosar in care omul de afaceri este condamnat.

In prima instanta, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, in decembrie 2016, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si pe Liviu Luca la 10 ani si doua luni de inchisoare cu executare, si respectiv 10 ani de inchisoare cu executare.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) aratau, la data trimiterii rechizitoriului in instanta, ca in perioada 2005 – 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan au constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vintu si ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), actiunile Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50 la 25 la suta, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape. In prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tanasescu, Gheorghe Supeala si Ioan Bohalteanu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din S.N.P. Petrom SA – Petrom, organ decizional, conform statului, care detinea 50 la suta din capitalul social al SC PSV Company SA, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.

"In cea de a doua etapa, s-a urmarit, pe de o parte, neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de catre Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de alta parte, crearea unui flux de lichiditati pentru SC PSV Company SA, prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company SA in cuantum de 90 milioane de lei", au precizat procurorii DIICOT.

Totodata, in aceasta etapa s-a urmarit ca organele de conducere ale SC PSV Company SA si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de Ovidiu Sorin Vintu, ajutat de Octavian Turcan – Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd – la majorarea de capital social.

"In cea de-a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA – Petrom le imprumutase SC PSV Company SA au fost transferate catre Comac Ltd – Cipru si Stonecom Ltd – Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

In etapa a patra, sumele incasate de Comac Ltd. si Stonecom Ltd. au fost transferate imediat catre Elbahold Limited – Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50 la suta din capitalul social al fostei societati Petromservice, potrivit DIICOT.

"Avand in vedere ca infiintarea Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA s-a realizat in scopul prevazut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, iar prin Actul constitutiv Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA avea ca scop principal «dobandirea si distribuirea de actiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum si ale societatilor comerciale la care SNP Petrom SA este actionar, in numele si pentru salariatii si pentru membrii CA ai SNP Petrom SA», prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) cu suma de 41.213.717 de lei", au mai aratat procurorii DIICOT.

Prejudiciul a fost format din diminuarea valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al SC PSV Company SA. La acest lucru s-a adaugat acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social, au precizat procurorii. Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold LTD, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o scadere a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu peste 41 de milioane de lei.

Patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA si, implicit, a membrilor sai (74.475 de persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12.808.332 de euro. Anchetatorii spun ca Liviu Luca si-a insusit, odata cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, aceasta suma, care provenea din folosirea si traficarea a 90 de milioane de lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de SC PSV Company SA, din patru contracte de imprumut.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img