joi, 18 aprilie, 2024

Brexit-ul ar putea dezgheta conflictul nord-iralndez – Noua IRA este inca periculoasa

Distribuie:

Publicat:

Poliţia din Irlanda de Nord a avertizat după arestarea a doi suspecţi că Noua IRA, o grupare desprinsă din Armata Republicană Irlandeză (IRA), continuă să reprezinte un pericol în anumite zone din Ulster, transmite dpa potrivit Agerpres.

Comandantul Raymond Murray din Serviciul de Poliţie nord-irlandez a confirmat marţi arestarea unui bărbat în vârstă de 38 de ani în nordul oraşului Belfast şi a unuia de 38 de ani la Londonderry. Operaţiunile au fost separate, dar ambele s-au desfăşurat în baza Legii privind terorismul.
"Arestările de azi demonstrează că, în ciuda unor progrese semnificative împotriva Noii IRA, nu ne putem complăcea în niciun fel privind anchetarea activităţilor lor", a declarat Murray. "Noua IRA continuă să reprezinte un pericol, în special pentru comunităţile din zonele unde trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea. Nu în ultimul rând este voinţa lor de a periclita localnici în graba lor nesăbuită de a comite atentate cu bombă şi cu arme de foc", a adăugat oficialul.

În august anul trecut, forţele de ordine au arestat şi inculpat opt bărbaţi şi două femei, în cadrul unei anchete în curs de desfăşurare privind activităţile militanţilor republicani irlandezi.

IRA Provizorie şi-a încetat oficial campania de violenţe în 2005, după decenii de conflict între facţiunile irlandeze. Noua IRA şi alte grupări desprinse din aceeaşi organizaţie s-au opus însă procesului de pace şi şi-au continuat activităţile teroriste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img