joi, 28 martie, 2024

Britanicul care a luptat în oastea lui Mihai Viteazul

Distribuie:

Publicat:

Britanicul care a luptat în oastea lui Mihai Viteazul. Născut pe 9 ianuarie 1580 la Willoughby, John Smith a rămas orfan la vârstă de 13 ani. A fost nevoit să învețe meseria armelor, iar la 16 ani s-a înrolat că mercenar în Olanda.

Trimis în ajutorul curții imperiale de la Viena, a ajuns la Roma. Acolo a vizitat o serie de orașe italiene și din Dalmatia.

Sub comandă generalului Basta, Smith a participat la campaniile anti-turcești din partea de sud a Ungariei. Mai apoi și la cele din Transilvania și Muntenia

Britanicul care a luptat în oastea lui Mihai Viteazul

Pe 9 decembrie 1603 este înnobilat de principele Bathory Zsigmond, printr-o diplomă. Aceasta-i acordă ca blazon un scut cu capetele celor trei turci pe care i-a răpus în confruntările directe din timpul luptelor din Transilvania.

Potrivit scriitorului Gyorfi-Deak Gyorgy, John Smith este nimeni altul decât căpitanul coloniștilor englezi. Mai mult de el s-ar fi indragostit Pocahontas, o prea frumoasă prințesa indiană.

„Multi dintre noi cunosc povestea primilor coloniști englezi din America, care ar fi pierit de foame dacă Pocahontas, o preafrumoasă prințesa indiană, nu s-ar fi îndrăgostit de chipeșul căpitan John Smith.

Ea și-a convins semenii să le dăruiască englezilor diferite bucate, episod care stă la bază Zilei Recunoștinței, pe care americanii o sărbătoresc în fiecare an”, explică Gyorfi-Deak Gyorgy.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img