vineri, 29 martie, 2024

Bruxellesul are mari batai de cap din cauza Brexitului, chiar pe perioada sefiei Romaniei la Consiliul UE: ‘Va trebui sa reactionam imediat’

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeană va trebui "să reacţioneze imediat" pentru a-şi modifica bugetul dacă Marea Britanie nu va ratifica acordul privind Brexit-ul încheiat cu Bruxellesul, a declarat marţi comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, relatează AFP.

În cazul unei plecări "dezordonate" la 29 martie 2019, adică fără un acord între cele două părţi, "ne va lipsi o sumă de miliarde de euro (cel puţin 10 miliarde de euro – n.r.) pentru restul anului şi o sumă şi mai mare pentru 2020", a spus Oettinger la finalul unei reuniuni a reprezentanţilor celor 28 de state membre, scrie agerpres.ro.

Conform acordului încheiat între UE şi Londra în noiembrie, Marea Britanie va continua să îşi livreze normal contribuţia la bugetul european în 2019 şi 2020, în timpul aşa-numitei perioade de tranziţie după ieşirea din UE.

Parlamentarii britanici urmează să îşi exprime la 15 ianuarie votul asupra acordului de ieşire, însă aprobarea lor este incertă, dat fiind faptul că documentul este criticat în Marea Britanie atât de susţinătorii Brexit-ului cât şi de eurofili.

Eşecul ratificării ar avea drept consecinţă punerea sub semnul întrebării a continuării plăţilor Marii Britanii la bugetul european, unde Londra este un contributor net (ceea ce înseamnă că oferă mai multe fonduri decât primeşte).

Dat fiind faptul că UE nu se poate îndatora pentru a-şi finanţa cheltuielile, finalul anticipat al contribuţiei Marii Britanii ar avea drept consecinţă că "fondurile nu vor mai fi garantate, ceea ce ne va lăsa în următorii ani cu mai puţin bani la dispoziţie", a spus Oettinger.

"Va trebui să reacţionăm imediat dacă se vor produce schimbări", a adăugat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img