marți, 19 martie, 2024

Bucatar roman in Danemarca: Nu exista restrictii pentru localuri, masca de protectie nu este obligatorie

Distribuie:

Publicat:

Deschiderea teraselor se lasă așteptată în România. Dar nu același lucru se întâmplă și în Danemarca, unde spațiile de servit masa s-au redeschis săptămâna aceasta.Vlad Marcu, chef într-un restaurant din Copenhaga, spune că localurile arată la fel ca înainte de criză, fără a fi restricții speciale, transmite Mediafax.

Vlad Marcu lucrează într-un restaurant specializat în brunch-uri (o combinație între micul dejun și prânz), acest tip de masă fiind la modă în Danemerca.

„Avem aproximativ 6.000 de clienți pe lună și e o provocare logistică să facem față să fie mulțumiți. Cu atât mai mult în situația aceasta am fost nevoiți să măsuri mai speciale, să informăm angajații, să-i trainuim. Măsurile de igienă au fost ridicate la un nivel superior. Lucrând într-un restaurant suntem obligați să avem măsuri de igienă foarte riguroase, dar acum anagajaților le-a fost un up-date, o întărire a tuturor acestor proceduri”, spune sursa citată.

De altfel, în diferite puncte ale restaurantului au fost montate dozatoare cu dezinfectant

„Spațiile din restaurant dintre mese au fost păstrate, restaurantul este unul destul de degajat, nu este unul foarte compact. Clienții au destul spațiu între ei. Pe parte de restaurant nu au fost ceva măsuri excepționale. Am început activitatea într-un mod rezonabil. Nu ne-a afectat cu prea mult activitatea”, a mai spus Vlad.

El povestește că danezii abia au așteptat să se deschidă locurile unde ieșeau să ia masă și să socializeze.

„Aici oamenii chiar așteptau foarte mult să fie deschise restaurantele, cafenelele, localurile, pentru că în Danemarca există cultura localului, a restaurantului, oamenii merg foarte mult să mănânce, să se întâlnească în aceste locuri. Pentru unii cred că a fost destul de greu. Pentru noi, românii, a fost mai ușor, pentru că noi nu stăm toată ziua la restaurante și la cafenele. Aici oamenii chiar abia au așteptat. În 18 mai, când a fost permisă deschiderea restaurantelor, am fost surprinși să vedem cât de aglomerat este. A fost mai aglomerat decât ne-am fi așteptat noi. Eu am estimat că vom avea undeva la 30% mai puțini clienți decât anul trecut în aceeași zi, dar au fost cam tot la fel de mulți”, a spus Vlad Marcu, pentru MEDIAFAX.

Chef-ul de origine română, care s-a stabilit în Danemarca în urma cu cinci ani, spune că nu este obligatorie purtarea măștii nici în spațiile publice și nici în instituții.

„Oamenii s-au comportat rezonabil, au ținut distanța. Danezii au încredere foarte mult în autortiăți și ascultă sfaturile și recomandările.Oamenii au fost înțelegători și au păstrat distanța și în mijloacele de transport în comun, au păstrat distanța și în spațiul public. Sunt foarte multe zone, cum sunt parcurile sau lacurile, în care, dacă oamenii se plimbau, păstrau distanța. Dacă astea au fost recomandările autorităților, danezii au zis: „Ok, respectăm! Avem încredere în autorități””, a adăugat Vlad Marcu.

Restaurantele s-au deschis în Danemarca în 18 mai. În România, e posibil ca acest lucru să se întâmple abia în 1 iunie, însă autoritățile anunță măsuri excepționale pentru acel moment.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img