miercuri, 24 aprilie, 2024

Bugetul pe 2019 da batai de cap liderilor coalitiei – Dragnea si Tariceanu, ultimele eforturi pentru un consens. La Guvern s-a inceput numaratoarea inversa

Distribuie:

Publicat:

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, se reunesc pentru a patra zi consecutiv la Parlament pentru a discuta despre bugetul pentru 2019. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că proiectul va fi adoptat în ședința de vineri a Guvernului.

Încă de la începutul săptămânii au avut loc întâlniri zilnice, la Parlament, între președinții PSD și ALDE, UDMR, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici și alți membri din conducerea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu în vederea găsirii unui consens în ceea ce privește bugetul pentru acest an.

Premierul Viorica Dăncilă a luat parte doar la discuțiile de duminică, pe buget, în ședința CEx al PSD, și la întâlnirea de luni a coaliției, șeful Executivului efectuând o vizită miercuri și joi la Bruxelles.

Ea a participat, miercuri, la conferință despre combaterea antisemitismului organizată de România și ulterior a prezentat prioritățile Președinției Consiliului UE, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR). Dăncilă are, joi, întrevederi bilaterale cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Reuniunea Consiliului JAI, umbrită de proteste – Polițiștii și angajații din penitenciare iau cu asalt sediile ministerelor de Interne și Justiți

Șeful Executivului a declarat, miercuri, într-o intervenție telefonică de la Bruxelles la România Tv, că atâta timp cât bugetul pe anul 2019 nu este mai mic decât cel de anul trecut, nu există un pericol să nu fie adoptat și că acesta intră în ședința de Guvern de vineri.

Liviu Dragnea a participat joi, alături de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici la ședința Asociației Municipiilor din România. La întâlnire a fost prezent și primarul general al Capitalei Gabriela Firea. La finalul întrevederii, președintele PSD a spus că primăriile vor avea venituri cel puțin la nivelul celor din 2018.

Dragnea a adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, va exista o creștere de 27% pe toată administrația locală din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, iar la nivelul Capitalei să se hotărască în ce mod se împart banii cu primăriile de sectoare, recomandând edililor o întâlnire cu ministrul de Finanțe. Liderul PSD a precizat că după cum va decide Primăria Generală și cele de sector așa vor fi aprobate sumele atunci când proiectul de buget va ajunge la Parlament.

Liderul social-democraților a mai anunțat că proiectul de buget urmează să fie adoptat, vineri, de către Guvern și ulterior va intra în procedură parlamentară.

Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță a declarat, după ce întâlnire la AMR cu Liviu Dragnea și cu Eugen Teodorovici, că va mai exista o discuție la Ministerul de Finanțe, subliniind că abordarea a fost greșită la întâlnirea de miercuri, în sensul că primarilor li s-a spus că nu pierd bani față de 2018.

Pe de altă parte, primarul Aradului și membru al Asociației Municipiilor din România, Gheorghe Falcă, a declarat miercuri seara, după patru ore de discuții la care a fost prezent și Liviu Dragnea, că administrațiile locale vor avea de suportat o mare povară financiară în plus și că cetățenii sunt cei care vor plăti.

Referitor la buget, Guvernul are în lucru varianta de a distribui către administrațiile locale cote părți din impozitul pe venit au spus surse politice, pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor, în cadrul discuțiilor despre bugetul pentru 2019, în ceea ce privește sumele pentru administrațiile locale, a fost abordat modul de repartizare a sumelor colectate din impozitul pe venit la nivelul fiecărui județ.

Astfel, Execuivul ar avea în vedere următoarea variantă de lucru: 60% din impozitul pe venit sa fie direcționat catre primarii, 15% din impozitul pe venit sa fie direcționat către consiliile județene, 20% din impozitul pe venit sa fie direcționat in vederea echilibrării bugetelor locale și 5% din impozitul pe venit sa fie direcționat in mod egal către județe de către ministerul Finanțelor.

După întâlnirea de miercuri cu primarii de municipii, Liviu Dragnea și ministrul Eugen Teodorovici s-au reîntors la Parlament, unde au mai avut o rundă scurtă de discuții cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Surse politice au relatat, pentru MEDIAFAX, că Dragnea le-a prezentat bugetul primarilor de municipii, iar în discuțiile pe care le-au avut le-a transmis că la administrația centrală rămân cheltuielile sociale, iar ceea ce este pe minus va fi acoperit de stat. De asemenea, banii pentru studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii vor fi incluși în proiectul de buget au adăugat sursele menționate.

Privitor la proiectul de buget, Liviu Dragnea a declarat, după ședința de duminică a CEx al PSD, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Bugetele Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Protocol şi Pază şi al Servicului de Telecomunicaţii speciale au creşteri, conform proiectului de buget cuprinse între 4,8% şi 69% faţă de anul trecut.

Conform proiectului, bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img