miercuri, 27 martie, 2024

Bulgaria şi Romania ar trebui admise în spaţiul Schengen, afirmă preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele de onoare al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), Hans van Baalen, a susţinut vineri la Sofia că Bulgaria şi România ar trebui să fie admise în spaţiul Schengen întrucât îndeplinesc standardele şi că acest lucru ar trebui să se întâmple înainte de alegerile europene din mai 2019, relatează BTA.

El a declarat că se aşteaptă ca liberalii să fie al doilea cel mai mare grup din Parlamentul European după alegerile de anul viitor.

Hans Van Baalen a spus de asemenea că Balcanii de Vest, aparţin cu siguranţă Europei şi ar trebui să aibă şansa să-şi negocieze aderarea la UE.

Potrivit preşedintelui ALDE, formaţiunea politică bulgară Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), afiliată ALDE, merită aprecierea pentru sprijinirea preşedinţiei bulgare a Consiliului UE.

Liderul MRF, Mustafa Karadayi, a afirmat însă că Patrioţii Uniţi – o coaliţie naţionalistă – subminează imaginea ţării şi pun în discuţie viitorul euro-atlantic al Bulgariei. El a mai spus că atunci când este vorba de probleme geopolitice importante, nimeni nu poate avea o poziţie personală când face parte din guvern.

Se pare că aceasta a fost o referire la explicaţia dată de Volen Siderov, unul dintre co-liderii Patrioţilor Uniţi. El a declarat că a fost în Crimeea în urma unei invitaţii private. Potrivit unei declaraţii ulterioare a şefului adjunct al partidului conservator GERB, Tsvetan Tsvetanov, Siderov nu a vorbit în numele guvernului în timpul vizitei în Crimeea, ci şi-a exprimat poziţia personală.

Preşedintele Internaţionalei liberale, Juli Minoves Triquell, a declarat de asemenea că orientarea euro-atlantică a Bulgariei nu este ceva cu care te poţi juca.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img