joi, 28 martie, 2024

Bulgaria se pregătește să treacă la EURO. Când va adera România la moneda unică europeană

Distribuie:

Publicat:

Este oficial! De la 1 ianuarie 2024 Bulgaria trece la moneda euro. Anunțul cu privire la aderarea Bulgariei la moneda unică europeană euro a fost făcut de către Ministrul Inovării și cel de Finanțe. În iulie 2020, țara vecină a intrat în Exchange Rate Mechanism, ”Mecanismul European al Cursului de Schimb”.

Bulgaria și-a anunțat aderarea la moneda euro

Bulgaria va trece la moneda euro începând cu 1 ianuarie 2024, fără perioade de tranziție întrucât în 2020 Sofia a intrat în Exchange Rate Mechanism, un mecanism ce definește pentru moneda fiecărui stat din afara zonei euro un curs de schimb central față de euro și un interval standard de fluctuație de ±15 la sută.

Mesajul meu către parlamentul Bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces astfel încât să se poată desfășura cât mai repede posibil, au transmis oficialii de la Sofia.

În ceea ce privește România, primul obiectiv ce trebuie atins în acest proces constă în participarea la ERM II (Exchange Rate Mechanism, ”Mecanismul European al Cursului de Schimb”) aceasta fiind o precondiție pentru adoptarea euro.

Când va avea loc aderarea României la EURO

La începutul acestui an, Ministrul Finanțelor a anunțat când ar putea adopta România moneda euro. Adrian Câciu a spus că până acum toate țintele de aderare la zona Euro au fost ratate și că 2029 este o țintă viabilă pentru aderarea țării noastre la moneda unică europeană.

Ministrul a explicat că în acest proces cea mai importantă este convergența reală. Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (n.r. pentru aderarea la euro), a spus Ministrul Finanțelor.

Potrivit Raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeană, România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat la finalul anului 2021 că toate ţintele României de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img