vineri, 29 martie, 2024

Bursele din Golf au scazut puternic dupa asasinarea lui Soleimani: ‘Un razboi SUA – Iran ar putea taia 0,5% din PIB-ul global’

Distribuie:

Publicat:

Bursele din regiunea Golfului Persic au scăzut puternic în ședința de tranzacționare de duminică pe fondul amplificării tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Acțiunile gigantului petrolier saudit Aramco, care au intrat luna trecută la tranzacționare la bursa de la Tawadul după o ofertă publică inițială (IPO) record, au scăzut cu până la 2% spre finalul zilei bursiere pentru a atinge cel mai mic preț de la debutul pe piața de capital.

Indicele de referință din Kuweit, performerul din regiune în 2019, s-a prăbușit cu până la 4,1% duminică, în timp ce indicele saudit .TASI a pierdut 2,2%.

Indicele de referință de la Dubai, .DFMGI, era și el în scădere cu peste 3%, iar indicele .ADI al bursei de la Abu Dhabi a pierdut 1,4%. Acțiunile Aramco de la Tawadul au atins nivelul de 34,55 de riyali/acțiuni (9,21 dolari), cel mai mic nivel de la intrarea pe bursă în decembrie 2019.

"Un război între Statele Unite și Iran ar putea tăia 0,5% din PIB-ul global, în principal din cauza colapsului economiei iraniei, precum și din cauza impactului simțit de pe urma unor prețuri mai mari la barilul de petrol", spune Jason Tuvey, economist pe piețe emergente la firma Capital Economics.

Cotațiile internaționale ale barilului de petrol au sărit vineri cu peste 3,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, după ce uciderea lui Soleimani a provocat temeri în piețe cu privire la o posibilă perturbare sau blocare a tranzitului internațional de petrol, prin Strâmtoarea Ormuz, de către iranieni.

Evoluția vine în contextul în care armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în oraşul irakian Bagdad, pe generalul Qasem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Soleimani era perceput drept un număr doi în ierarhia statală iraniană. Uciderea acestuia este privită de către Teheran ca un act de război, ceea ce amplifică riscul unei riposte iraniene ce poate duce la escaladarea tensiunilor într-o conflagrație regională.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img