vineri, 19 aprilie, 2024

Buze invinetite: Cand indica o anumita boala

Distribuie:

Publicat:

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de cianoză, termenul care definește colorarea albăstruie a pielii și a mucoaselor. Acest lucru poate apărea din cauza unui deficit de oxigenare, atunci când nu există suficient oxigen în sânge, în zona respectivă a corpului.

Simptome buze vinete, cianoză

În cazul pacienților cu această afecțiune, buzele capătă o nuanță albastră închisă, care arată neobișnuit. Cuvântul cianoză este derivat din cuvântul „cian”, care semnifică o culoare albastră-verzuie.
Diferitele tipuri de cianoză pot arăta distinct în funcție de culorea pielii. De aceea, ar putea fi mai greu să observi buzele albastre în cazul unei persoane cu o nuanță mai închisă a pielii.

Buzele albastre apar adesea împreună cu modificări cianotice de culoare în alte părți ale corpului, potrivit doc.ro. Cel mai probabil este văzut pe zone ale corpului care au un strat subțire de piele, cu multe vase de sânge subiacente. De exemplu, s-ar putea să observi o culoare albăstruie și în următoarele zone:

• limbă;
• gingii;
• unghii;
• lobii urechii;
• nas;
• vârfurile degetelor de la mâini și de la picioare.

Dacă ai o decolorare albăstruie a multor părți ale pielii, pe lângă buzele albastre, aceasta se numește cianoză centrală și indică, în general, o afecțiune care trebuie tratată mai urgent în comparație cu celelalte situații.

Mai mult decât atât, cianoza periferică afectează de regulă, doar mâinile și picioarele, deoarece vasele de sânge din aceste zone scad în diametru, se micșorează în anumite situații, cum ar fi ca reacție la frigul intens. Buzele albastre este mai probabil să fie asociate cu o cianoză centrală decât cu una periferică.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img