miercuri, 24 aprilie, 2024

Cât de grav este dacă te reinfectezi cu COVID-19: Forma probabilă pe care o vei face

Distribuie:

Publicat:

O reinfectare cu noul coronavirus este posibililă, așa că experții au analizat cât de severe sunt aceste cazuri. Datele au arătat că reinfectările cu virusul care provoacă COVID-19 sunt rareori severe. Cercetătorii din Qatar au comparat 1.304 de persoane cu o a doua infecție SARS-Cov-2 cu 6520 de persoane infectate cu virusul pentru prima dată.

Aproape toate reinfectările au fost ușoare

Riscul de a dezvolta o formă severă au fost cu 88% mai mici pentru persoanele aflate la a doua infecție, se arată într-un studiu publicat în The New England Journal of Medicine.

Spitalizările la pacienții reinfectați sunt semnificativ mai mici în comparație cu pacienții infectați pentru prima dată.

”Aproape toate reinfecțiile au fost ușoare, probabil datorită memoriei imune”, a spus dr. Laith Jamal Abu-Raddad de la Weil Cornell.

Riscul de îmbolnăvire severă la persoanele care fuseseră infectate înainte a fost de doar aproximativ 1% din riscul asociat cu infecțiile inițiale, au estimat cercetătorii. Nu este clar cât de mult ar dura protecția imună împotriva reinfectării severe, au observat cercetătorii.

Dacă va dura mult timp, speculează ei, ar putea însemna că pe măsură ce coronavirusul devine endemic, infecțiile ar putea deveni ”mai benigne”, informează Mediafax.

La cât timp te poți reinfecta

Un studiu publicat luna trecută în The Lancet Microbe încearcă să dea un răspuns la una dintre cele mai importante întrebări ale pandemiei: cât timp este protejat de reinfectare un om care a trecut deja prin boală? Studiul demonstrează că oamenii nevaccinaţi se pot aştepta ca imunitatea faţă de reinfectare să dureze între 3 şi 61 de luni, după trecerea prin COVID-19 (dacă virusul circulă încă în comunitate).

Potrivit studiului, reinfectarea cu SARS-CoV-2 la oamenii nevaccinaţi poate avea loc chiar şi la 3 luni după infecţia iniţială – riscul median de reinfectare fiind la 16 luni, în condiţii endemice. Până la acest moment, în România, 9.869 de oameni s-au reinfectat – adică au avut teste pozitive COVID la 180 de zile după prima infectare.

Pentru oamenii care deja au fost infectaţi, multiple studii arată că vaccinarea oferă o creştere a răspunsului imun şi reduce şi mai mult riscul de reinfectare.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img