vineri, 19 aprilie, 2024

Ca la Vaslui. Au scazut apelurile false la ambulanta, insa au crescut numarul celor abuzive

Distribuie:

Publicat:

Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui se confrunta cu o problema foarte dificil de gestionat, cea a apelurilor abuzive. Daca in ceea ce priveste apelurile false, se constata o scadere semnificativa a celor care suna fara motiv la salvare, nu acelasi lucru se poate spune despre cei care apeaza numarul 112, pentru afectiuni minore, care nu reprezinta urgente eligibile pentru transportul cu ambulanta.

Potrivit declaratiei managerului SAJ Vaslui, Aurora Popa, s-a intamplat sa sune pentru a chema salvarea persoane care aveau trimitere de la medicul de familie, dar nu aveau bani pentru autobuz, persoane tinere cu febra sau dureri usoare, sau chiar o femeie care s-a plans ca o ustura scalpul dupa ce si-a aplicat vopsea de par.

„In mod normal, mai bine de o treime dintre cei care suna la numarul de urgenta 112, nici nu ar trebui sa se gandeasca sa puna mana pe telefon. Componenta medico-sociala este justificata, dar de la o anumita varsta incolo. Inteleg daca un batran este singur, neajutorat, dar nu poate fi tolerat cazul unui tanar de 40 de ani, care suna sa spuna ca are febra. Astfel de persoane trebuie sa inteleaga ca in timp ce ele tin linia ocupata, altcineva are o urgenta majora si are nevoie de ajutor medical”, a declarat Aurora Popa.

Managerul SAJ Vaslui a mai precizat ca in ultimul timp se constata o crestere a numarului de apeluri pe timpul noptii, cand oamenii stiu ca salvarile sunt mai putin aglomerate. Astfel, ponderea maxima a solicitarilor se inregistreaza la 2-3 noaptea. Intr-o luna la dispeceratul SAJ Vaslui sunt inregistrate aproximativ 4500 de apeluri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img