vineri, 19 aprilie, 2024

Cafea: Cate cesti pot bea zilnic pentru a ramane sanatos

Distribuie:

Publicat:

Cata cafea poti bea zilnic?

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Düsseldorf din Germania, patru cesti de cafea pe zi ar trebui să fie băute pentru a asigura o bună sănătate a inimii.

Rolul cofeinei asupra inimii

Încă avem o mică dificultate in a sti dacă cafeaua este bună pentru inimă.

Studii recente au evidențiat virtuțile sale, dar până acum nu știam limita care trebuia impusă pentru a nu ne pune în pericol sănătatea inimii.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu publicat în revista Plos Biology, efectele cardioprotectoare ale cafelei sunt atinse după patru căni zilnic.

După ce a arătat că cofeina îmbunătățește funcționarea celulelor vaselor de sânge, autorii acestei lucrări și-au concentrat toate cercetările asupra proteinei p27.

Prezentă în nucleul celulelor, această proteină joacă un rol în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

O altă descoperire: cofeina permite deplasarea p27 către mitocondrii, ceea ce permite celulelor cardiovasculare să fie mai bine protejate.

Cata cafea poti bea zilnic? Cofeina e recomandată vârstnicilor

„Rezultatele noastre indică un nou mod de acțiune pentru cofeină”, a comentat Judith Haendeler, profesor la Universitatea din Düsseldorf.

Un mod de acțiune care „promovează protecția și repararea mușchiului cardiac prin acțiunea p27”.

În mod clar, potrivit cercetătorilor, o persoană care suferă de probleme cardiace nu trebuie să fie lipsită de cafea. Dimpotrivă.

Doar că nu ar trebui să bea prea mult.

Pentru Judith Haendeler, această lucrare ar trebui să conducă la „strategii mai bune pentru protejarea mușchiului cardiac, inclusiv luarea în considerare a consumului de cafea sau cofeină ca factor dietetic suplimentar la populația vârstnică”.

Cu toate acestea, această dietă trebuie să fie însoțită întotdeauna de o activitate fizică regulată și de o dietă sănătoasă.

Prea mult zahar, lapte, frisca sau orice va place, poate adauga elemente nesanatoase la cafea, care pot chiar sa depaseasca beneficiile in cazuri extreme.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img