vineri, 19 aprilie, 2024

Cainii pot diagnostica cancerul de san

Distribuie:

Publicat:

Câinii pot diagnostica cancerul de sân. Institutul Curie din Franta lansează un nou studiu: detectarea cancerului de sân folosind câini sniffer.

De 4 ani, câinii sniffer se antrenează pentru a recunoaște cancerul de sân din mirosul de transpirație, într-un centru pentru câini din Marne. Rezultatele sunt convingătoare: 90% succes! Dar ce se intampla cu recunoașterea lui la femei? Va fi 100% sigur? Studiul clinic urmează să înceapă, la Institutul Curie.

450 de femei vor fi mirosite de câini pe o perioadă de doi ani. Printre ele, jumătate sunt afectate de cancerul de sân, cealaltă jumătate nu. Câinii vor trebui să adulmeze comprese pe care femeile le-ar fi ținut peste noapte sub sâni, explică site-ul Institutului Curie.

Câinii pot diagnostica cancerul de sân

Dar de ce sa alegi cainii? Dintr-un motiv bun: simțul mirosului lor este de un milion de ori mai eficient decât al nostru. Sistemul este același: dacă câinele miroase ceva, se oprește în fața compresei pentru a semnifica că crede că aparține unei femei cu cancer de sân. Dacă nu simte nimic, merge mai departe. Cu toate acestea, este imposibil ca oamenii să detecteze care este acest faimos miros de cancer. Încă nu se poate ști dacă acest proces poate fi reproductibil și constant.

Ideea a venit de la o asistentă specializată în răni tumorale, pe nume Isabelle Fromantin. Tehnica nu este destinată să înlocuiască testele existente, cum ar fi mamografia. Dar mai degrabă ar fi o fază timpurie. Posibilitate de a scăpa de mamografie, de exemplu accesibila dificil la unele femei cu dizabilități. Sunt efectuate teste similare pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, care poate fi identificat printr-un miros al urinei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img