joi, 28 martie, 2024

CALENDAR ORTODOX 2018: O mare sfanta este sarbatorita azi. Mii de romance isi sarbatoresc onomastica

Distribuie:

Publicat:

Calendar ortodox 12 ianuarie. Credinciosii ortodocsi o pomenesc, joi, pe Sfanta Tatiana. Aceasta sfanta mucenita era de neam din Roma cea veche, si a trait pe timpul imparatiei lui Alexandru. Tatal ei a indeplinit de trei ori dregatoria de consul, iar in timpul imparatului Alexandru Sever (222-235) a devenit si diacon al Bisericii.

CALENDAR ORTODOX 2018: Sfanta Tatiana a trait in vremea domniei lui Alexandru Sever (223-235). A refuzat sa se casatoreasca, alegand sa traiasca pentru Hristos. Datorita vietii sale, a fost asezata in randul diaconitelor de Biserica din Roma, desi nu avea mai mult de 15 ani, potrivit crestinortodox.ro.

Este dusa in templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe. In loc de cinstirea zeului Apolo, ea se va ruga lui Hristos. In urma rugaciunii sale, s-a facut cutremur, iar o parte a templului si statuile zeului au fost distruse. In alta zi, Sfanta Tatiana a fost dusa la templul zeitei Artemis, pentru a aduce jertfa acesteia. Potrivit traditiei, templul a luat foc in momentul in care mucenita s-a apropiat de el, caci au coborat fulgere din cer, la rugaciunea ei. Dupa mai multe chinuri: aruncarea in foc, la fiare, scoaterea ochilor, taierea sanilor, biciuiri, judecatorul a hotarat taierea capului Sfintei Tatiana.
 
Capul Sfintei Mucenite Tatiana se gaseste in Catedrala mitropolitana din Craiova, in aceeasi racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, si ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah.

Dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), in timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, judetul Valcea. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei va fi depus la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala mitropolitana „Sfantul Dimitrie” din Craiova, prin staruintele lui Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Tot astazi, se face pomenirea Sfantului Mucenic Petru Avesalonitul, Sfantului Mucenic Mertie, Cuviosului Ilie, facatorul de minuni, a opt sfinti mucenici din Niceea, Sfintei Mucenite Eutasia, Sfantului Mucenic Teodor al Evhaitelor, Cuvioasei Teodosia din Alexandria, Sfantului Mucenic Alexandru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img