miercuri, 24 aprilie, 2024

Calendar ortodox 25 mai. Sarbatoare mare de cruce rosie maine! Ce nu ai voie sa faci!

Distribuie:

Publicat:

Calendar ortodox 25 mai. E sarbatoare mare, insemnata cu cruce rosie in calendarul ortodox din 25 mai. Pomenirea celei de a treia aflari a cinstitului cap al sfantului Ioan Botezatorul.

Potrivit calendar-ortodox.ro, acest cinstit si sfant cap fiind ascuns multa vreme, acum a izbucnit din sanurile pamantului, ca aurul din baie, nu inchis in vas de lut ca mai inainte, ci la loc sfant, in vas de argint. Si fiind vestit acest lucru de un preot si fiind adus din Comane, a fost primit de stralucita cetate a cetatilor, impreuna cu credinciosul imparat si credinciosul popor.
Calendar ortodox 25 mai. Capul Sfantului Ioan Botezatorul

 Capul Sfantului Ioan Botezatorul este una dintre cele mai de pret Sfinte Moaste ale Bisericii, acesta fiind pierdut si gasit de mai multe ori. In calendar, Biserica a randuit a se praznui trei minunate aflari ale Capului Sfantului, anume in ziua de 24 februarie, cand gasim scris: Intaia si a Doua Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, si in data de 25 mai, cand se face amintire de a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Calendar ortodox 25 mai. Sarbatoare de cruce rosie. Ce nu ai voie sa faci

Sarbatorile din calendarul crestin ortodox sunt insemnate pentru diferentiere cu cruce rosie sau cu cruce neagra. Cele cu cruce rosie sunt sarbatori in care nu lucram, daca nu avem obligatia de a merge la lucru, si in care mergem la biserica pentru rugaciune.

Cele cu cruce neagra sunt sarbatori in care cinstim cele ale sarbatorii, cu rugaciune catre sfintii pomeniti in acea zi, dar putem lucra obisnuit. Diferenta intre sarbatorile cu cruce rosie si cruce neagra este data si de bogatia si solemnitatea slujbelor, asa cum le gasim in cartile de cult, nascute din evlavia credinciosilor pentru anumiti sfinti sau anumite sarbatori. Pe 25 mai este dezlegare la peste.

Sambata, 26 mai, crestinii sarbatoresc Mosii de vara, iar duminica, 27 mai, Rusaliile sau Cincizecimea. Asadar, romanii se pregatesc de o perioada incarcata spiritual.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img