joi, 28 martie, 2024

Calendar ortodox 4 ianuarie. Prima zi aliturgica din acest an

Distribuie:

Publicat:

Calendar ortodox 4 ianuarie 2019. Biserica Ortodoxa praznuieste vineri Soborul Sfintilor 70 de Apostoli. Aceasta zi este prima aliturgica din acest an si in acelasi timp una de hart pentru credinciosi.

Pe 4 ianuarie in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este zi aliturgica, zi in care nu se oficiaza slujba Sfintei Liturghii. Aceste zile sunt urmatoarele: Vinerea Patimilor, luni si marti din prima saptamana a Postului Pastelui, miercuri si vineri din Saptamana Branzei, vinerea dinaintea Craciunului si a Bobotezei, cand aceste praznice cad duminica sau lunea, cand se fac slujbele Ceasurilor si Vecernia. De regula, in aceste zile aliturgice se posteste cu ajunare deplina, si faptul ca nu se savarseste Sfanta Liturghie in aceste zile arata ca, in primul rand, acestea sunt zile de meditatie profunda, zile de rugaciune, zile de bucurie spirituala, si nu de tristete. Adevaratul crestin, cel care posteste, este insotit de acea bucurie sfanta, de acel mister adanc al apropierii de Dumnezeu, al simtirii prezentei Sale in rugaciune".

Soborul Sfintilor 70 de Apostoli, 4 ianuarie

In aceasta luna, in ziua a patra, pomenirea Soborului sfintilor maritilor apostoli, cei saptezeci la numar.

Acesti saptezeci de apostoli, fiind alesi de puterea dumnezeiasca, au fost trimisi in toata lumea ca sa smulga pe oameni din inselaciunea si nebunia idoleasca, si sa-i intoarca la cunostinta cinstirii de Dumnezeu. Pentru aceasta, toti s-au nevoit in multe feluri si chipuri pentru adevar si s-au mutat la Domnul, asa cum se arata la pomenirea fiecaruia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img