joi, 25 aprilie, 2024

Calendarul ortodox joi, 20 mai 2021. Crestini sarbatoresc doi sfintii

Distribuie:

Publicat:

Ce sfinții sunt sărbătoriți pe 20 mai?

Conform Bisericii Ortodoxe, pe 20 mai, creștinii îi sărbătoresc pe Sfânta Lidia din Filipi, prima creștină din Europa, și pe Sfântul Talaleu, invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât și în cele de la sfințirea apei.

Viața Sfintei Lidia și a Sfântului Mucenic Talaleu

Sfânta Lidia era din Tiatira, Asia Mica, iar din Faptele Apostolilor  aflăm că Lidia, o femeie vânzătoare, din cetatea Tiatirelor, a crezut în Hristos și a mărturisit că vrea să devină creștină. A primit botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar casa ei devine prima comunitate creștină europeană.

Mai târziu și alte persoane din Filipi s-au botezat și au devenit creștini. În cinstea sfintei Lidia s-a ridicat biserica Sfânta Lidia, o biserică ortodoxă aflată în Grecia. Un loc liniștit și retras de pe malul râului Gangitis, marcat de un altar de piatră, ridicat în cinstea Sfintei Lidia, amintește de locul în care a fost botezată prima creștină din Europa.

Sfântul Mucenic Talaleu a trăit în vremea împăratului Numerian.

Tatăl lui se numea Veruchie, iar mama sa, Romilia. Acesta a fost medic, iar toată viața a tratat bolnavii fără a cere nimic în schimb. În momentul în care recunoaște iubirea pentru Hristos, judecătorul poruncește celor doi torționari, Alexandru și Asteriu, să-i perforeze genunchii și să-l atârne de un copac.

Cei doi tortionari au orbit în momnetul în care îndeplineau porunca judecătorului și astfel în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură.

Cei doi călăi au fost biciuiți, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenționat, și au primit moartea prin tăierea capului.

Sfântul Talaleu a fost supus la multe chinuri, iar în cele din urmă, a fost condamnat la moarte prin tăierea capului. Moaștele mucenicului sunt prezente în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol.

Rugăciune către Sfânta Lidia din Filipi

Dacă vrei să te rogi acestei sfinte deschizătoare de drumuri, poți rosti troparul: „Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte.' În apropierea localității Filipi există și Biserica Sfânta Lidia, pe malul râului Gangitis. În imaginea de mai sus este unul dintre pereții acestei biserici.

Continuarea pe wowbiz.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img