vineri, 19 aprilie, 2024

Calendarul si semnificatiile zilei de 18 ianuarie – Astazi luna noua este la punctul maxim

Distribuie:

Publicat:

18 ianuarie – Cele mai importante evenimente religioase de astazi! Iata care este horoscopul zilei de 18 ianuarie, dar si ce sarabatori sunt in calendarul ortodox si catolic.

18 ianuarie – calendar si evenimente astrologice
Ortodoxe
Sf. Ier. Atanasie si Chiril, arhiepiscopii Alexandriei
Greco-catolice
Sf. aep. Atanasie si Chiril
Romano-catolice
Sf. Prisca, m.
Este a 18-a zi a anului 2018.
Au mai ramas 347 de zile pana la sfarsitul anului.
Soarele rasare la 07 h 47 m si apune la 17 h 06 m.
Luna rasare la 08 h 29 m si apune la 18 h 30 m.

Sfintii Ierarhi Atanasie si Chiril sunt sarbatoriti de Biserica Ortodoxa la 18 ianuarie.

Sfantul Ierarh Atanasie, originar din Alexandria, Egipt, a fost martor al succedarii la conducerea Imperiului Roman a mai multor imparati, de la Constantin cel Mare (306-337) pana la Valens (364-378). Educat in spirit crestin a urmat cele mai renumite scoli ale vremii.

Sfantul Atanasie a fost ales in scaunul episcopal din Alexandria, dar, din cauza permanentei lupte cu ereticii arieni printre care se aflau si membrii ai clerului, a fost exilat de cinci ori din cetate.

In acea mare furtuna si tulburare starnita de erezia ariana (erezie antitrinitara care sustinea ca Fiul nu are o natura identica cu Tatal, iar intre cele doua persoane ale Sfintei Treimi ar fi existat diferenta dintre “nascut” si “creat”, de unde rezulta inferioritatea Fiului), patriarhi in centrele bisericesti care marturiseau dreapta credinta erau: Maxim al Ierusalimului (333-350), Alexandru al Constantinopolului (327-337) si Atanasie al Alexandriei (328-373), care desi in surghiun, nu lasa carma bisericii, cu cuvantul si cu scrisul indreptand dreapta credinta.

Sfantul Atanasie a plecat din aceasta viata dupa 46 de ani de episcopat si dupa osteneli lungi si multe nevointe pentru dreapta credinta. In urma multor izgoniri, a vietuit un timp scurt in liniste si pace in scaunul episcopal, apoi s-a dus catre parintii sai, catre patriarhi, catre prooroci, catre apostoli, catre mucenici si catre marturisitori; caci s-a nevoit ca ei pe pamant.

Despre Sfantul Atanasie se spune ca atunci cand era mic si se juca pe malul marii, facea ceea ce vazuse in biserica, caci copiii care erau impreuna cu el, alegandu-l episcop, ii aduceau pe alti copii elini, care erau inca nebotezati. Atunci el ii boteza cu apa din mare, spunand cuvintele de la Taina Sfantului Botez.

Despre acest fapt a aflat patriarhul Alexandriei, care i-a chemat la el pe toti acesti copiii cu “episcopul” lor si i-a intrebat ce faceau in jocurile lor la malul marii. Iar ei au spus cum l-au pus episcop pe Atanasie si cum a botezat el pe copiii elini. Patriarhul, cercetandu-i cu de amanuntul, s-a incredintat ca se savarsisera toate potrivit cu normele Bisericii. Deci, sfatuindu-se cu clerul sau, patriarhul a socotit ca bun botezul copiilor si l-a intarit prin ungerea cu sfantul mir.

Tot in aceasta zi este pomenit Sfantul Chiril, arhiepiscopul Alexandriei.
Sfantul Chiril s-a nascut in Alexandria. A fost succesorul patriarhului Teofil in scaunul patriarhal al Alexandriei, avand o pozitie puternica si influenta.

In calitate de patriarh s-a confruntat cu sustinatorii ereziei nestoriene, care a fost raspandita in toata lumea crestina de patriarhul Constantinopolului, Nestorie. Acesta sustinea ca Hristos este “numai om, nu-i Dumnezeu”, iar pe Nascatoarea de Dumnezeu o numea nu Nascatoare de Dumnezeu, ci “Nascatoare de Hristos”.

In urma acestor controverse, imparatului Teodosie al II-lea a convocat la Efes cel de-al III-lea Sinod ecumenic (431), care dupa lungi dezbateri a sfarsit prin a-l indeparta pe Nestorie din scaunul sau si a-l trimite in exil (sursa: vol. “Vietile Sfintilor”).

Calendarul Ortodox
Sfintii Atanasie si Chiril au luptat impotriva a doua dintre cele mai mari erezii: arianismul si nestorianismul.

Sfantul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combatut pe Arie (arianismul), care sustinea ca Fiul lui Dumnezeu este cea dintai fiinta creata. Sfantul Atanasie s-a nascut in anul 295, in Alexandria.

A fost facut citet in anul 312 si diacon in 318, data dupa care el a ajuns secretarul patriarhului Alexandru. Ca diacon si secretar, el il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, in 325, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului si in condamnarea lui Arie.

Datorita scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariana si a formulat un simbol de credinta, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, in care se afirma ca Fiul este nascut din vesnicie din Tatal, deofiinta cu El. Este ales episcop al Alexandriei, odata cu moartea Sfantului Alexandru – 8 iunie 328. A trecut la cele vesnice la 2 mai 373, dupa 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani au fost petrecuti in exil.

„Dar noi ne tinem cu indrazneala de dreapta credinta, pe temeiul dumnezeiestilor Scripturi, punand-o ca un sfesnic in candelabru si zicand: Acesta este Fiul adevarat al Tatalui, prin fire, propriu fiintei Lui, Intelepciunea unic nascuta si Cuvantul adevarat si unic al lui Dumnezeu. Nu este creatura si faptura, ci Nascutul propriu al fiintei Lui. De aceea e Dumnezeu adevarat de o fiinta cu Tatal adevarat.” (Sfantul Atanasie cel Mare).

Horoscop februarie 2018. Ce aduce ultima luna de iarna pentru aceasta zodie

Sfantul Chiril al Alexandriei l-a combatut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie sustinea ca in Iisus Hristos exista doua-persoane – persoana divina a Fiului lui Dumnezeu, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii si persoana umana sau istorica a lui Iisus Hristos, cu care s-a nascut din Fecioara Maria.

De aceea erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Aceasta conceptie eretica despre existenta a doua persoane in Iisus Hristos ducea la afirmatia ca Dumnezeul-Tatal a avut doi fii. Consecinta acestei erezii era ca Fecioara Maria n-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu ca sa merite a fi numita “Nascatoare de Dumnezeu” ci a nascut pe omul Hristos si de aceea trebuie numita “Nascatoare de om”, sau cel mult “Nascatoare de Hristos”.

Datorita Sinodului de la Efes, i se recunoaste Fecioarei Maria atributul de Nascatoare de Dumnezeu.

“Daca cineva nu marturiseste ca Cuvantul lui Dumnezeu-Tatal S-a unit cu trupul dupa ipostas si ca Hristos este numai unul cu propriul Sau trup, Acelasi, adica Dumnezeu si om deodata, sa fie anatema!” (Sfantul Chiril al Alexandriei)

Cu faptele dreptei credinte stralucind si toata credinta cea rea stingand, biruitori ati fost, cu buna credinta pe toti imbogatind, Biserica foarte impodobind, dupa vrednicie ati aflat pe Hristos Dumnezeu, Cel ce daruieste noua mare mila.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfintei Mucenite Xenia;
– Sfantului Cuvios Marcian din Cipru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img