marți, 16 aprilie, 2024

Calin Popescu Tariceanu, declaratii de ULTIMA ORA: “Ce fel de democratie avem…”

Distribuie:

Publicat:

Co-presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat astazi ca asteapta sa vada proiectele de ordonanta privind gratierea si modificarea Codurilor penale, dupa care va spune daca partidul pe care il conduce le va sustine sau nu, adaugand ca intr-o societate libera si democratica trebuie sa se tina cont de legalitatea procesului democratic si de reprezentativitate.

“Acest lucru este de resortul Guvernului si asteptam sa vedem ce face Guvernul in acest sens (in privinta proiectelor privind gratierea si modificarea Codurilor penale – n.r.). Sa vedem proiectele, dupa aceea o sa va putem spune daca le sustinem sau nu”, a sustinut Tariceanu la Palatul Parlamentului.

Intrebat daca nu ar trebui retrase aceste proiecte dupa ce multi oameni au iesit in strada, Tariceanu a mentionat ca trebuie sa se tina cont de legalitate si de reprezentativitate.

“Sa hotaram ce fel de democratie avem, daca recunoastem legitimitatea votului sau nu si consideram ca manifestatiile din strada trebuie sa inlature legitimitatea votului, atunci inseamna ca nu mai facem alegeri si conducem dupa un alt model, care este modelul revolutionar, chemam masele largi populare sa aprobe, eventual, prin urale si ovatii. Exista mai multe voci (care vorbesc despre cele doua proiecte – n.r.), exista organizatii neguvernamentale, exista asociatii profesionale si oameni care aleg sa protesteze in strada. Toti au dreptul si cred ca este un castig extraordinar ca societate libera si democratica, dar in final sunt doua lucruri de care trebuie sa tinem cont: de legalitatea procesului democratic si a sistemului democratic parlamentar pe care il avem si de reprezentativitate”, a afirmat liderul ALDE.

Tariceanu considera ca nu are legatura convocarea referendumului de catre presedintele Klaus Iohannis cu cele doua proiecte pe care urmeaza sa le promoveze Guvernul.

“Cred ca sunt doua demersuri paralele, nu au niciun punct de intersectie. Presedintele doreste sa aiba o confirmare populara a demersului general in care Romania s-a angrenat, de combatere a coruptiei, si nici noi nu avem alt punct de vedere, deci legile nu vin sa diminueze cu ceva acest demers, din contra, eu cred ca este nevoie de mai multa claritate legislativa pentru a evita in viitor abuzurile si excesele care s-au petrecut in justitie in Romania si in acest sens cred ca sunteti la curent cu ultimele comunicari facute de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Romania este pe un nedorit loc al doilea, dupa Rusia, in privinta proceselor pierdute la CEDO, dar raportat la populatie suntem pe primul loc, ceea ce este foarte grav si acest lucru arata niste deficiente grave in sistem care nu trebuie lasate asa. Trebuie sa facem o distinctie neta intre ceea ce reprezinta esenta luptei impotriva coruptiei si nu trebuie sa lasam ca lupta impotriva coruptiei sa devina un paravan pentru conflicte de tip mafiot in societate care tind sa elimine persoane indezirabile unor cercuri oculte. Daca vrem sa avem democratie trebuie sa respectam legalitatea si nu trebuie sa lasam acest gen de abuzuri si excese sa continue”, a mentionat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img