miercuri, 17 aprilie, 2024

Calitatile terapeutice ale cardamomului

Distribuie:

Publicat:

Considerat “regina condimentelor” in India pentru parfumul sau intens si unic, care imbunatateste aroma oricarui fel de mancare in care se adauga, cardamomul este o planta care face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Planta are originea in India si Sri Lanka si este cultivata si in Guatemala, Mexic, Indonezia si alte zone din sudul Asiei.

Exista doua soiuri sau genuri de cardamom cunoscute sub numele de Elettaria si Amomum ambele facand parte din familia Zingiberaceae (familia ghimbirului). Cardamomul adevarat este cel cu samanta verde Elettaria – cardamomul verde si este un condiment foarte scump, fiind depasit numai de sofran si vanilie.

Sunt mai multe specii inrudite cu cardamomul si utilizate uneori ca substituenti, dar calitatile lor nu se compara cu cele ale cardamomului verde. Sunt totusi doua specii sud-est asiatice, care merita mentionate ca avand calitati aproape identice cu cele ale cardamomului. Prima este cardamomul de Siam (Amomum Krervanh) nativ din Asia de sud-est peninsulara, care are pastai aproape sferice si este folosit in Thailanda si Cambodgia. Cealalta specie este cardamomul de Java (Amomum compactum) din Indonezia. Aceste doua tipuri pot substitui foarte bine cardamomul adevarat.

De la cardamom se folosesc pastaile, care sunt uscate, sau semintele, care sunt macinate. In general, caracteristicile acestui condiment sunt stimulente datorita prezentei unei substante numite cineol, capabila sa actioneze asupra sistemului nervos central. Cineolul are proprietati antiseptice, este util in durerea in gat, faringita si tulburari respiratorii.

Proprietatile si efectele benefice
Proprietatile terapeutice ale cardamomului sunt in principal legate de stimularea digestiei; este benefic in special in caz de greata si varsaturi. Uleiul esential de cardamom are efecte speciale, deoarece aceasta poate ajuta organismul sa produca sucuri digestive si stimuleaza apetitul.

De asemenea, ajuta in starile de balonare, combate halitoza si vindeca inflamatiile cailor respiratorii. In cazul halitozei este suficient sa mestecati cateva seminte, pentru a scapa de respiratia urat mirositoare.
Cand sunteti racit si tusiti, puteti face gargara cu o infuzie din seminte de cardamom. Pulberea obtinuta din seminte are si efect antidepresiv. De asemenea, remediile naturale pe baza de cardamom accelereaza metabolismul si te ajuta sa slabesti mai usor.

Contraindicatii
Foarte putine efecte adverse au fost raportate. In primul rand, semintele pot provoca dermatita alergica de contact, pot declansa colici biliare si nu este recomandat la pacientii cu calculi biliari. Desi acesta aspect nu a fost studiat, cardamomul pot creste riscul de sangerare. Se recomanda prudenta in acest caz.

Cardamomul
nu se recomanda femeilor gravide sau care alapteaza din lipsa informatiilor despre efectele pe care le poate avea in aceste perioade.

Cardamomul poate creste riscul de sangerare atunci cand luate cu alte medicamente care pot creste riscul de sangerare: aspirina, anticoagulante, antiplachetare sau medcamente antiinflamatorii nonsteroidiene cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img