sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Campioana mondiala la 400 de metri, Salwa Eid Naser, absolvita de suspiciunile de dopaj

Distribuie:

Publicat:

Atleta Salwa Eid Naser (Bahrain), campioana mondială la 400 m, suspendată provizoriu din cauza ratării a patru controale antidoping, a fost absolvită de vină de către tribunalul disciplinar al World Athletics, a anunţat, marţi, Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), citată de AFP.

Una din cele patru nerespectări ale obligaţiilor sale de localizare antidoping reproşate de AIU a fost însă anulată de tribunal, care a renunţat astfel la procedurile deschise împotriva sportivei de 22 de ani, care risca doi ani de suspendare.

Naser a câştigat aurul la Campionatele Mondiale de la Doha de anul trecut cu un timp de 48,14 secunde, al treilea cel mai rapid din istorie, fiind prima sportivă din Asia care a intrat în posesia acestei medalii la 400 metri.

AIU a suspendat-o provizoriu pe Salwa Eid Naser după ce aceasta nu a putut fi găsită pentru a fi supusă testelor specifice privind dopajul.

Cele patru controale erau din 1 ianuarie 2019 (informare greşită), 12 martie 2019, 12 aprilie 2019 şi 24 ianuarie 2020. Tribunalul a decis să respingă controlul din aprilie 2019, iar celelalte trei controale se întindeau pe o perioadă mai mare de un an.

Naser (22 ani) este născută în Nigeria, dar a obţinut cetăţenia statului Bahrain în 2014.

Conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA/WADA), ratarea a trei controale antidoping, inclusiv prin neprezentarea datelor de localizare, într-o perioadă de 12 luni de către un sportiv se consideră o încălcare a codului antidoping. Sancţiunea se încadrează de la un an, în cazul unor circumstanţe atenuante, la doi ani de suspendare.

Naser a susţinut că ratarea controalelor i se poate întâmpla oricărui sportiv şi că nu a trişat niciodată.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img