joi, 25 aprilie, 2024

„Campionul” familiei Bursucanu din Brădești!

Distribuie:

Publicat:

Slt (rtr) Tudorache Bursucanu, din localitatea Brădești, comuna Vinderei, veteran al celui de-al doilea război mondial, a împlinit astăzi, 15 ianuarie, venerabila vârstă de 100 de ani.

Așa cum a obișnuit, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, însoțit de col (r) Marin Costia, președintele Asociației Veteranilor și Văduvelor de Război „Peneș Curcanul” Vaslui și plt. maj. Daniel Savin, de la Centrul Militar Județean Vaslui, împreună cu primarul comunei Vinderei, Ionel Ghiur, au dorit să fie în acest moment unic alături de fostul oștaș al Regimentului 8 Grăniceri, care a făcut parte din ultimul contingent trimis pe front, unde a luptat până în luna octombrie 1944 și s-a eliberat din armată abia în anul 1946.

Veteranul aniversat și-a așteptat oaspeții la locuința sa din Brădești, cărora le-a făcut o promisiune fermă: „Sper să mă mai țină bunul Dumnezeu încă zece ani pe acest pământ”.

Apoi, Tudorache Bursucanu, care reprezintă o istorie vie, a cerut reprezentanților Asociației Veteranilor de Război să-l sprijine cu o uniformă militară de sergent, pentru a transforma locuința personală într-un muzeu, atunci când nu va mai fi în viață.

„Vreau să las viața mea generațiilor viitoare, pentru a vedea ce a însemnat cel de-al doilea război mondial. Vor fi expuse scrisorile de pe front, fotografii, medaliile și distincțiile primite de-a lungul vieții. Pot fi considerat campionul familiei Bursucanu, fiind singurul care am trecut de pragul celor 100 de ani. Vreau să fie pace în lume, fiindcă războiul nu aduce nimic bun. Vedeți ce se întâmplă la vecinii noștri. Nu e bine”, a spus veteranul de război.

Cei prezenți l-au felicitat cu prilejul aniversării și i-au oferit câteva cadouri simbolice. Au fost momente deosebit de emoționante alături de veteran, de familia acestuia, aniversatul povestind cu lux de amănunte perioada petrecută pe front.

„Asemenea evenimente devin tot mai rare, fiindcă veteranii noștri se duc unul după altul la cele veșnice. Ar trebui să îi valorizăm mai mult și să îi prezentăm celor mai tineri dintre noi, fiindcă sunt mărturii vii a ceea ce a însemnat cel de-al doilea război mondial. Mi-a făcut mare plăcere să-l ascult pe moș Tudorache Bursucanu, care are o memorie excepțională, povestindu-ne în amănunt perioada petrecută în război, în condiții dificile și departe de cei dragi, însă cu demnitate de român”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

În județul Vaslui mai sunt în viață doar 74 de veterani de război.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img