vineri, 29 martie, 2024

Canada si Marea Britanie au cerut autoritatilor din Belarus sa puna capat persecutiei a zeci de militanti, responsabili sindicali si jurnalisti

Distribuie:

Publicat:

Canada şi Marea Britanie au cerut miercuri autorităţilor din Belarus să pună capăt "persecuţiei" a zeci de militanţi, responsabili sindicali şi jurnalişti vizaţi de percheziţii cu o zi înainte, informează France Presse, potrivit Agerpres.

"Guvernele noastre solicită împreună autorităţilor belaruse să pună capăt imediat campaniei lor de violenţă şi hărţuire împotriva jurnaliştilor, a apărătorilor drepturilor omului şi actorilor societăţii civile", au declarat ministrul canadian de externe Marc Garneau şi omologul său britanic Dominic Raab într-un comunicat comun.

Percheziţii au vizat marţi aproximativ 20 de jurnalişti, militanţi pentru drepturile omului şi responsabili sindicali în Belarus, ca parte a unei anchete asupra mişcării de contestare din 2020 reprimată de autorităţi.

"Persecuţia de ieri a autorităţilor din Belarus împotriva organizaţiilor pentru drepturile omului şi jurnaliştilor independenţi este tulburătoare", adaugă ei. "Acesta este un nou atac asupra societăţii civile şi libertăţilor în Belarus, care se confruntă cu o perioadă de opresiune extraordinară sub regimul Lukaşenko", au mai spus miniştrii.

Londra şi Ottawa amintesc că ele au creat la sfârşitul anului 2020 un premiu pentru libertatea presei acordat Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus, singurul sindicat independent de jurnalişti din ţară. Preşedintele său, Andrei Bastuneţ, a fost vizat de percheziţiile ce au avut loc marţi.

La sfârşitul lunii septembrie, Canada şi Regatul Unit au anunţat sancţiuni coordonate împotriva oficialilor din Belarus, inclusiv preşedintele Aleksandr Lukaşenko, din cauza reprimării mişcării de protest.

Luni de zile, această ţară a fost scena unor proteste fără precedent împotriva realegerii în august a preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, pe fondul acuzaţiilor de fraudă electorală masivă.

Regimul belarus a răspuns cu valuri mari de arestări, violenţe ale poliţiei şi arestarea sau exilul forţat al principalelor figuri ale opoziţiei, aminteşte AFP.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img