vineri, 29 martie, 2024

Cancelarul german:”Daca as putea, as da timpul inapoi”

Distribuie:

Publicat:

Cancelarul german recunoaste pentru prima data ca politica sa privind migrantii ar putea fi gresita.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca, daca ar putea, ar da timpul inapoi pentru a fi mai bine pregatita pentru afluxul celor circa un milion de imigranti care au ajuns anul trecut in Germania, adaugand ca, daca ar sti cum si-ar dori cetatenii ca ea sa isi schimbe politica privind refugiatii, ar lua in considerare acest lucru, relateaza Reuters si AFP.

“Daca as putea, as da timpul inapoi cu cativa ani pentru ca, alaturi de guvern si de ceilalti decidenti, sa ne pregatim mai bine pentru situatia care ne-a luat putin prin surprindere la sfarsitul verii lui 2015”, cand zeci de mii de refugiati au ajuns in Germania, a declarat Merkel, intr-o conferinta de presa.

Desi si-a aparat din nou, considerand-o ‘total justificata’, decizia controversata de a deschide frontierele tarii, din motive umanitare, la inceputul lunii septembrie 2015 pentru refugiati, in special pentru cei care fugeau de razboiul civil din Siria, ea a schitat in afirmatiile de luni un inceput de ‘mea culpa’.

Comentand un recent sondaj care arata ca 82% dintre votanti vor o schimbare a politicii sale privind migratia, ea a adaugat: “Daca as sti ce schimbare a politicii isi doresc oamenii, as fi dispusa sa o iau in considerare si sa discutam”. “Insa sondajul nu ofera niciun sfat in privinta acestui lucru”, a adaugat ea.

Pe un ton aparent conciliant, Merkel a adaugat ca daca dorinta poporului german este ca tara sa nu fie inundata de o migratie necontrolata si nereglementata, “atunci exact pentru acest lucru ma voi lupta”.

Angela Merkel a promis “sa explice mai bine” opinia sa politica in materie de integrare, in contextul in care partidul sau – Uniunea Crestin-Democrata (CDU) – a inregistrat duminica cel mai slab rezultat intr-un scrutin regional la Berlin, obtinand numai 17,6% din sufragii, la doua saptamani dupa ce suferise o umilinta intr-un scrutin similar in nord-estul tarii.

Ea a mai spus ca isi asuma partea sa de responsabilitate pentru esecul suferit de CDU la alegerile locale din Berlin din cauza politicii sale de deschidere fata de imigranti.

In acelasi timp, miscarea de dreapta populista Alternativa pentru Germania (AfD) a profitat de nemultumirea unei parti a electoratului fata de refugiati. Acest partid a obtinut 14,2% din voturi la scrutinul din capitala germana si este pe cale de a deveni o concurenta serioasa pentru CDU in peisajul politic national.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img