joi, 28 martie, 2024

Cancerul agresiv nu mai este o condamnare la moarte multumita unui dispozitiv revolutionar

Distribuie:

Publicat:

Un instrument care pacaleste tumorile agresive pe creier precum glioblastomul in migrarea catre un recipient extern si nu in creier a fost numit „revolutionar” de FDA (Food and Drug Administration) din SUA.

Numit si Tumor Monorail, dispozitivul imita proprietatile fizice ale materiei albe a creierului pentru a determina tumorile agresive sa migreze catre exteriorul organului, unde celulele canceroase pot fi adunate si inlaturate. Scopul dispozitivului nu este de a distruge tumoarea, ci de a opri raspandirea letala, cancerul nemaifiind astfel o condamnare la moarte, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

„Tumor Monorail schimba abordarea in tratarea tumorilor pe creier”, a precizat Barun Brahma, neurochirurg la Children's Healthcare din Atlanta, care a fost un membru al echipei de cercetare inca de la primele etape ale proiectului in 2014. „Sunt multe tumori care sunt considerate inoperabile din cauza localizarii sau a fragilitatii pacientului. Dispozitivul permite medicilor sa trateze aceste tumori cu ajutorul unei interventii minimale”, a adaugat acesta.

De la studiul initial, rezultatele pe rozatoare au fost promitatoare, ceea ce a dus la adaptarea dispozitivului pentru uz uman. Pentru ca materialul nu este atat de important precum structura fizica, cercetatorii au adaugat un material despre care se stie ca dureaza mult si este tolerat de organismul uman. In forma sa curenta, dispozitivul este un tub lung si subtire cu un mic rezervor la capat care sta deasupra craniului sub scalp. „Ce este cel mai important consta in faptul ca tumoarea se raspandeste intr-un mod controlat prin dispozitivul nostru catre un rezervor, departe de tumoarea-mama si nu in tesutul sanatos”, a precizat Nassir Mokarram de la Duke University, conducatorul acestui proiect. A.N.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img