vineri, 29 martie, 2024

Cancerul de col uterin ar putea fi eradicat in 30 de ani. Un studiu arata ce succes a avut vaccinul contra HPV

Distribuie:

Publicat:

Un studiu nou arata ca vaccinul contra cancerului de col uterin a dus la reducerea dramatica a acestui tip de cancer si ca boala ar putea fi complet eradicata in urmatorii 30 de ani, relateaza digi24.ro, care citeaza Sky News. Cercetatorii scotieni spun ca vaccinarea contra virusului HPV a fetelor cu varste de 12-13 ani a condus la „reducerea dramatica a incidentei cancerului, eradicand aproape toate cazurile de cancer de col uterin in stadiul 0 (precancer) la fetele tinere.

Oamenii de stiinta cred ca vaccinarea la nivel mondial contra acestei forme de cancer ar putea insemna eradicarea definitiva a bolii. Fetele si adolescenetele sunt vaccinate contra virusului HPV in Anglia, iar Scotia a introdus programul national de imunizare contra HPV in 2008, pe fetele de 12-13 ani. Astfel, in ultimii 10 ani, rata aparitiei cancerului de col uterin in cazul fetelor care au deja celule precanceroase a scazut cu 89%. Cercetatorii au mai descoperit si ca varsta este un factor important in succesul acestui vaccin: imunizarea fetelor in varsta de 12 ani este de aproape doua ori mai eficienta decat imunizarea adolescentelor de 17 ani.

De asemenea, oamenii de stiinta au observat si ca femeile care nu sunt vaccinate contra virusului HPV beneficiaza de pe urma vaccinarii altora, intrucat imunizarea a condus la raspandirea mai dificila a virusului, care nu mai este purtat de la fel de multe persoane in urma vaccinarii. „Știm ca, in randul femeilor, numarul screening-urilor de cancer de col uterin este in scadere, asa ca aceasta metoda preventiva prin vaccinare a fost demonstrata ca fiind eficienta in reducerea drastica a riscului, aproape eliminand aceasta forma de cancer in randul femeilor cu varste sub 25 de ani”, a declarat Kevin Pollock, cercetator la Glasgow Caledonian University.

Vaccinul a fost creat pentru combaterea a doua tulpini de HPV – tipul 16 si 18 – care sunt responsabile de cauzarea a 80% din cazurile de cancer de col uterin. Iar studiile au descoperit ca acest vaccin protejeaza si impotriva alto trei tulpini de HPV. „Acest vaccin a depasit asteptarile. Cred ca ne uitam acum la posibilitatea eradicarii cancerului de col uterin in decurs de 20-30 de ani”, mai spune Pollock.

In 2007, Australia a fost printre primele tari care au introdus un program de vaccinare impotriva HPV si se estimeaza ca peste 20 de ani, Australia va deveni prima tara din lume care va reusi sa eradice cancerul de col uterin. Cercetatorii australieni spun ca performanta va fi realizata daca se mentine stadiul actual al programului de vaccinare si screening. Ei sunt convinsi ca peste patru ani, aceasta boala va fi clasificata ca o forma rara de cancer – adica vor exista doar sase imbolnaviri la o suta de mii de cazuri. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img