joi, 18 aprilie, 2024

Cancerul de colon: tratament si preventie

Distribuie:

Publicat:

Cancerul de colon nu are simptome la început, însă pe măsură ce evoluează, iar formaţiunea tumorală creşte, apar tulburările digestive.

Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în ţesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer „de colon” sau „rectal” este determinat de locul în care celulele maligne se formează şi se înmulţesc pentru a crea tumora primară, de unde ulterior se răspândesc la distanţă, dând naştere metastazelor.

Cancerul de colon se poate dezvolta în orice segment colonic. În momentul de faţă nu se cunoaşte cu exactitate cauza bolii, dar s-au identificat mai mulţi factori de risc:

alimentari:  dieta bogată în grăsimi, carnea roşie şi carnea procesată; obezitatea, sedentarismul; diabetul zaharat de  tip 2, fumatul.

Alţi factori: boli inflamatorii ale intestinului, polipii colorectali, un alt cancer.

“Majoritatea (80 %) sunt sporadice, adică nu sunt legate de o moştenire genetică. Aproximativ 20% apar în context familial, din cauza moştenirii genetice, de la unul sau ambii părinţi.  Sindroamele  ereditare cele mai cunoscute  sunt  PAF – polipoza adenomatoasă familială sau Lynch- cancerul colorectal non-polipozic ereditar’’, precizează Dr. Carmen Bodale, medic specialist oncolog, pentru Ce se întâmplă. doctore?!

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img