News Flash:

"Cancerul" de la SAJ Vaslui

28 Februarie 2016
2156 Vizualizari | 0 Comentarii
Sistemul medical vasluian este cu atat mai bolnav decat cei pe care ii ingrijesc si statisticile o arata zilnic, saptamanal, lunar si anual.

De aceasta data, marea problema a Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui o reprezinta promptitudinea cu care acestia ajung la pacientii care ii solicita. Parcul auto al SAJ Vaslui este mai degraba un parc  service auto, in care zac masini cu defectiuni.

Anul 2015, cele 34 de ambulante functionale au raspuns la peste 50.000 de apeluri de urgenta, parcurgand nici mai mult, nici mai putin de aproximativ 2.400.000 kilometri.

Unele ambulante au peste 900.000 de kilometri la bord iar la aceasta ora, SAJ Vaslui asigura si transport gratuit pentru persoanele cu dizabilitati, care nu au urgente medicale ci pur si simplu pentru a fi transportati la statiunile de tratament.

Parcul auto al SAJ Vaslui, in anul ce a trecut a avut la dispozitie un numar de 25 de ambulante de tip B, 3 pentru consultatii la domiciliu, alte  3 de tip C si 3 de tip A.

Din cele aproximativ 50.000 de apeluri de urgenta inregistrate, 673 au fost pentru stop cardiorespirator.

"Parcul auto este destul de greu de pastrat in linii de functionalitate permanenta, din cauza uzurii ambulantelor, a numarului mare de kilometri de la bord, a numarului mare de solicitari pe tura, a starii – uneori groaznice – a drumurilor din judet si, nu in ultimul rand, a accidentelor rutiere in care sunt implicate ambulantele, prin neacordarea de prioritate acestui tip de autospeciala. Cu cat numarul de kilometri de la bordul unei ambulante este mai mare, si aici fac o paranteza: avem inca in circulatie ambulante de transport cu 900.000 km la bord, cu atat scade si confortul de transport pe care il poate oferi pacientilor. Cheltuielile facute pentru mentinerea pe „linia de plutire” a acestor ambulante depasesc uneori pe cele de achizitie a uneia noi. In anul 2015, SAJ Vaslui a primit de la Ministerul Sanatatii un numar de trei ambulante tip B si o ambulanta de tip C. Totodata, in anul 2015, s-au inregistrat doua accidente rutiere in care ambulantele au fost cateva luni indisponibilizate si, in luna august 2015, un incendiu la instalatia electricã a unei ambulante de tip Citroen, aflata in stationare, a carei reparatii nu este inca finalizata. Acum, incercam sa acreditam o ambulanta facuta de un agajat din Negresti din doua ambulante casate. Cam asta este situatia parcului nostru auto, in conditiile in care populatia are, pe buna dreptate de altfel, asteptari din ce in ce mai mari in ceea ce priveste asistenta medicala de urgenta, si aici nu ne referim doar la profesionalismul echipajelor, ci si la confortul ambulantelor”, spune Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.


O alta problema cu care se confrunta SAJ Vaslui, potrivit managerului este si personalul. "Principalele greutati intampinate in organizarea si desfasurarea activitatilor specifice serviciului au fost determinate de lipsa de personal, efect al eliminarii din statul de functii a posturilor vacante, dar si de indeplinirea, prin cumul sau imputernicire, a atributiilor specifice unor functii. Astfel, singura persoana care indeplinea toate atributiile administrative ale unitatii (cladiri, protectia si securitatea muncii, siguranta sanatatii muncii) s-a pensionat, iar Ministerul Sanatatii nu a aprobat scoaterea la concurs a postului. Invechirea parcului de autovehicule, nearmonizarea legislatiei in domeniu, suprasolicitarea sistemului de urgenta prespitalicesc cu cazuistica ce poate fi rezolvata de catre medicina primara, medicina ambulatorie de specialitate si centrele de permanenta, apelarea abuziva a sistemului de urgenta si vidul legislativ de sanctionare a abuzului manifestat asupra sistemului de urgenta 112 sunt alte probleme care ingreuneaza munca serviciului de ambulanta. La acestea se adauga si implicarea insuficienta a autoritatilor locale in rezolvarea unor probleme de intretinere a cladirilor sau de achizitia de ambulante, precum si insuficienta dezvoltare a infrastructurii rutiere a judetului, cu efect direct asupra activitatii unitatii."


Managerul SAJ Vaslui a inaintat deja catre Ministerul Sanatatii solutii pentru problemele cu care se confrunta institutia.

"Pentru remedierea problemelor de la SAJ, este nevoie de achizitia de ambulante, fara sincope, de achizitia nationala de servicii de service-auto si piese, ce ar contribui la controlul consumului, scaderea costurilor si obtinerea de reduceri comerciale de preturi. Pe de alta parte, se impune sanctionarea abuzului de servicii medicale neeligibile unui serviciu de urgenta, preluarea transportului persoanelor cu deficiente motorii cronice de catre directiile de protectie a persoanelor cu handicap, respectiv Ministerul Muncii, precum si preluarea controlului activitatii medicinei primare de catre Ministerul Sanatatii, si nu de catre casele de asigurari de sanatate. Mie mi se pare inacceptabil sa solicitam unui medic de familie sa se deplaseze si sa acorde, pana ajungem noi, asistenta medicala unui pacient cazut de la inaltime, iar acesta sa refuze sa iasa din dispensar pe motiv ca „e polei afara” si sa ceara sa vinã pacientul la el. Am mai propus si eficientizarea centrelor de permanenta prin modificarea legislatiei, respectiv plata garzii sa fie preponderent obtinuta din numarul de consultatii, ceea ce ar conduce la stimularea medicilor de familie de a-si face „vizibila prezenta in localitatile rurale, dar si reintroducerea obligativitatii de vizitare, la domiciliu, de catre medicii de familie, a nou-nascutilor, gravidelor si pacientilor cu afectiuni cronice. Si poate nu ar fi rau sa creasca si rolul activ al Directiilor de Sanatate Publica de promovare a sanatatii, in special in mediul rural, prin actiuni directe, de informare, si nu doar scrisa, cu impact major in randul populatiei."

Obiectivul pe care si l-a stabilit conducerea SAJ este organizarea unei statii de ambulanta in localitatea  Codaesti.

„Ne-am strabilit ca obiectiv principal pentru acest an organizarea unui punct de lucru in localitatea Codaesti, care sa acopere nevoia de asistenta de urgenta in nordul judetului, pentru cel putin sapte localitati mai izolate. Asta pentru ca, aici, din cauza distantei mari de la Statia Vaslui, timpul de ajungere la cazuri, in medie, depaseste 40 minute, la urgentele de cod rosu si galben, in conditiile in care promptitudinea medie de raspundere la caz in mediul rural este de 17,62 de minute la urgentele de cod rosu si 24,58 de minute la urgentele de cod galben."

Structura SAJ Vaslui are cinci statii, la Vaslui, Barlad, Husi, Negresti si respectiv, Murgeni.
Pentru statiile din Husi si Vaslui se preconizeaza si asfaltarea curtilor, fara ca acest lucru sa afecteze cumva activitatea pe care si-o desfasoara.

saj vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0977 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027904 (s)