vineri, 26 aprilie, 2024

Cancerul renal afecteaza tot mai multi tineri

Distribuie:

Publicat:

Peste 300.000 de oameni primesc anual in lume diagnosticul de cancer renal. Profesorul Bob Djavan conduce Departamentul de urologie la spitalul Rudolfinerhaus din Viena. Este unul dintre cei mai importanti urologi din Europa. Medicul atrage atentia ca varsta la care apare cancerul renal a scazut in ultimii ani.

„Sangele in urina poate fi un simptom, durerea in spate, dar acestea sunt semnele unui stadiu avansat, care apar atunci cand tumora a ajuns la o anumita marime”, spune prof. dr. Bob Djavan – medic urolog la Spitalul Rudolfinerhaus din Viena.

Singura modalitate prin care cancerul de rinichi poate fi diagnosticat in stadiu incipient este sa facem o ecografie o data pe an. Odata descoperita tumora insa, nu trebuie neaparat tratata.

„Unele dintre ele sunt benigne, iar dintre cele maligne unele nu vor creste niciodata astfel incat sa devina o problema. Daca operam pe toata lumea, in special oamenii in varsta, vom creste mortalitatea”, spune profesorul Djavan. Supravegherea activa este cea mai moderna abordare in cazul tumorilor incipiente.

„Acum 20-30 de ani se putea trata doar prin a scoate intreg rinichiul. Astazi ne bazam pe supravegherea activa, exista terapia focala, deci nu trebuie nici macar sa operezi, ci poti trata cu ajutorul caldurii sau al frigului. De asemenea poti indeparta chirurgical tumora si salva rinichiul si mai mult decat atat, poti face asta nu numai in cazul tumorilor mici, asa cum se facea inainte, ci si in cazul tumorilor mari”, arata profesorul Bob Djavan.

Practic, chiar si in cazul tumorilor mari, de 8-9 centimetri, poate fi intervenit minim invaziv, fara sa fie scos tot rinichiul. Asta datorita dezvoltarii tehnicilor laparoscopice si robotice din ultimii 20 de ani.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img