sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cand apelam la hepatoprotectoare

Distribuie:

Publicat:

Indiferent ca organismul manifesta sau nu afectiuni hepatice, ficatul trebuie protejat, acesta fiind raspunzator de mai multe functii indeplinite de corp. Mentinerea functionarii ficatului in limite normale este esentiala, protectiile hepatice jucand un rol important in aceasta sarcina. Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, dar si cel mai complex. Acesta indeplineste diverse functii si este responsabil de sanatatea organismului, ceea ce il face important din punct de vedere metabolic.

Printre principalele sarcini: producerea de enzime, formarea bilei, sintetizarea colesterolului, filtrarea sangelui si adjuvant in cazul imunitatii. Protectia ficatului cu suplimente nutritive inseamna in primul rand sa il ajuti sa nu faca munca suplimentara, pentru a evita deteriorarea sa, cauzata de diversi factori nocivi. Administrarea de medicamente hepatoprotectoare, la indicatiile unui medic, imbunatateste si restabileste functionarea acestuia.

Hepato-protectia este obligatorie in bolile ficatului, dar se poate administra si pentru a preveni imbolnavirile. Un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, evitarea stresului, a consumului excesiv de alcool si a exercitiilor fizice solicitante influenteaza sanatatea ficatului. Protectiile hepatice au in primul rand rolul de a fi antioxidanti care ajuta la detoxifiere.

Silimarina este utilizata în întreaga lume ca un remediu natural al bolii de ficat si al cailor biliare. Silimarina, cu componentul sau activ, silibina, are efecte antioxidante. Ea are efecte dovedite clinic în reducerea valorilor transaminazelor comparativ cu placebo.

Sho-saiko-to este un extract din sapte plante, utilizat foarte frecvent în medicina traditionala chineza pentru afectiunile cronice de ficat. Studiile care s-au efectuat au demonstrat ca acest medicament ar scadea semnificativ transaminazele la pacientii infectati cu virus de tip C, care nu au raspuns la interferon si, de asemenea, ar preveni dezvoltarea cancerului hepatic la pacientii cu ciroza, în special la pacientii cu ciroza fara Ag HBs.

Acidul ursodeoxicolic este un alt medicament cunoscut pentru efectele sale în bolile hepatice. Mecanismele lui de actiune sunt de citoprotectie, imunomodulator si coleretic. El este în mod uzual folosit la pacientii cu ciroza biliara primara si colangita sclerozanta primara. Studiile efectuate la pacientii infectati cu virus hepatitic au aratat o scadere a nivelului transaminazelor si gama-GT, dar fara sa scada nivelul viremiei.

Extractul din radacina de glicirizida este folosit de mult timp ca agent antiiflamator. El s-a dovedit eficace si în normalizarea testelor hepatice la pacientii cu hepatita cronica, dar si la îmbunatatirea aspectului histopatologic.Utilizarea pe termen lung a glicirizinei la pacientii cu ciroza hepatica s-a dovedit eficace si în prevenirea carcinogenezei hepatice.

Reducerea inflamatiei este un alt factor important în reducerea progresiei bolii. Combinatia de medicamente hepatoprotectoare s-a dovedit a fi eficace în reducerea inflamatiei, în prevenirea fibrozei hepatice si scaderea riscului de dezvoltare a cancerului hepatic, consecutiv scaderii inflamatiei hepatice.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img