sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cand devine moda un pericol pentru sanatate?

Distribuie:

Publicat:

Ce este la moda nu este neaparat si sanatos! Hainele mult prea stramte pot afecta circulatia sangelui, iar incaltamintea pe care o alegem ne poate mentine coloana sanatoasa sau dimpotriva, o poate imbolnavi. Emisiunea „Tinerete fara batranete” de la Digi24 a facut o lista cu trendurile care ne pun sanatatea in pericol:

Hainele stramte afecteaza circulatia sangelui

Incepem cu hainele. Confectionate in special din materiale sintetice, piesele vestimentare ajung in magazine in stocuri suficient de mari ca sa mentina industria modei de proasta calitate. „Poliesterul a devenit noul material, pe care il gasim peste tot si ce gaseam inainte din bumbac, acum cu siguranta o sa contina macar 5% poliester”, spune Mariana  Romanica, consultant de imagine.

Fibrele sintetice pot provoca atat la adulti, cat si la copii, probleme de sanatate. Dermatitele si alergiile sunt doar doua dintre ele. Alegeti mai bine haine din materiale naturale, precum cele din bumbac sau in. Evitati, de asemenea, hainele stramte. „O imbracaminte stramta care nu lasa corpul sa se manifeste si sa functioneze cum e la parametrii normali e clar ca in timp poate sa produca anumite suferinte si mai tarziu afectiuni”, atrage atentia Bogdan Goga, fizioterapeut. „Totul a inceput de la moda jeans-ului skinny si femeile au inceput, dar si barbatii poarta haine foarte stramte. Pot afecta pielea.  Și circulatia sangelui poate fi afectata de ele”, subliniaza Mariana Romanica, consultant de imagine.

Pantofii pot sa da dureri de spate

Sanatatea spatelui este strans legata de fiecare pas pe care il facem. „Exista o folosire excesiva a unor forme de incaltaminte. Ma refer la doamnele care poarta mult timp pantofii – daca modific pozitia, purtand tocuri, bazinul meu va veni in fata si atunci si pozitia coloanei va fi modificata”, explica fizioterapeutul Bogdan Goga. „Am paciente care vin cu suferinta la nivelul coloanei lombare fara sa isi imagineze ca o incaltaminte care are un toc exagerat poate sa predispuna la dureri lombare”, confirma dr. GeorgianaTache, medic primar recuperare medicala.

„De exemplu, aceasta este o incaltaminte de seara, pe care o vedem purtata si ziua. Tocul este foarte inalt si are si platforma. Solicita coloana si imaginati-va, daca purtam 12 ore aceste incaltari, ce se intampla daca purtam zi de zi ani si ani de zile? Ei ar putea fi purtati maximum cinci ore”, spune Mariana Romanica, consultant de imagine.

O incaltaminte nepotrivita poate duce si la dezvoltarea monturilor. Alegeti pantofi comozi si calculati inaltimea tocului care vi se potriveste. „Daca esti o persoana de inaltime mica, tocul inalt pentru o femeie de 1,60 este de max 8-9 cm, ceea ce ar insemna un toc mediu pentru o femeie de 1,75, care poate sa poarte chiar si platforma de 13-14 cm”, arata Mariana Romanica.

Greutatea gentii se simte la spate

Medicii spun ca ideal este sa inlocuiti geanta cu un rucsac atunci cand aveti mai multe lucruri. Sanatatea spatelui poate fi afectata si de dimensiunea gentii. „O astfel de poseta este foarte mare si cu cat este mai mare, cu totii stim ca cu atat este mai plina”, spune Mariana Romanica.

„E clar ca tot ce inseamna dezechilibru poate duce la suferinte. In timp pot sa apara suferinte mai mari. De ce apar? Pentru ca suprasolicitam anumuite structuri, articulatiile, iar acestea imbatranesc mai repede: hernia de disc, spondiloza cervicala, structuri care au imbatranit mult mai repede”, explica fizioterapeutul Bogdan Goga. Tensiunea musculara de la nivelul umerilor cauzata de greutatea gentii poate da inclusiv dureri de cap, avertizeaza specialistii. De aceea, echilibrul este cheia si atunci cand vorbim despre moda. Alegerile vestimentare potrivite inseamna si sanatate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img