News Flash:

Cand s-a nascut cu adevarat Mircea Eliade, 9 sau 13 martie?

4 Mai 2015
1584 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8747 RON (+0.0003)
USD: 4.0535 RON (+0.0079)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Intrucat in mass-media, dar mai ales in literatura de specialitate nu exista o unitate de vederi in ceea ce priveste adevarata data de nastere a lui Mircea Eliade (25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie/ 19 martie 1907), datoria noastra a fost sa ne pronuntam in acest sens, afirma prof. Constantin Matei de la Scoala Nr. 22  – „Mircea Eliade” din Craiova intr-un mic studiu pe aceasta tema, pe care il preluam integral, mai jos.

28 februarie 1907

Prima lucrare de istorie literara, demna de cea mai mare incredere, in care apar consemnate ziua, luna si anul nasterii lui Mircea Eliade este “Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent”: la pag. 956, George Calinescu afirma ca Mircea Eliade s-a nascut la 28 februarie 1907. Aceeasi data apare si in “Jurnalul” lui Mircea Eliade, in volumul al II-lea, pag. 459 (versiunea romaneasca), publicat postum la Editura Humanitas, in 1991, si in volumul al IV-lea, pag. 88 (versiunea americana), publicat la The University of Chicago Press, in 2004.

9 martie 1907

In alte lucrari, cele mai multe, este indicata ca data a nasterii lui Mircea Eliade ziua de 9 martie 1907. Mentionam cateva dintre acestea: ,,Dictionar de literatura romana. Scriitori, reviste, curente” (aparut la Editura Univers in 1979; coordonator: prof.univ.dr. docent Dimitrie Pacurariu); ,,Dictionarul scriitorilor romani”, vol. al II-lea, 1999 ( aparut sub egida Academiei Romane, filiala Cluj; coordonator: Mircea Zaciu, membru corespondent al Academiei Romane); ,,Dictionarul General al Literaturii Romane” vol. al II-lea, 2005 (aparut sub egida Academiei Romane; coordonator si, totodata, autor al capitolului despre Mircea Eliade este acad. Eugen Simion); ,,Limba si literatura romana. Manual pentru clasa a XII-a” (aparut sub egida Ministerului Invatamantului; referenti stiintifici: acad. Eugen Simion, presedinte al Comisiei nationale de limba si literatura romana, si prof. dr. Miorita Baciu Got, inspector de specialitate in Ministerul Invatamantului); ,,Mircea Eliade. Editia a doua revazuta”, 1998 (autor: Ioan Petru Culianu, un eliadist de prestigiu international si unul dintre cei mai apropiati dintre discipolii lui Mircea Eliade).

In Memorii, Humanitas, 1991, Mircea Eliade scrie: „M-am nascut la Bucuresti, la 9 martie 1907 (25 februarie stil vechi)”. Data de 9 martie 1907 aparea consemnata si pe site-ul Wikipedia, in anul 2007: ,,Mircea Eliade (n. 9 martie 1907, Bucuresti – d. 22 aprilie 1986, Chicago), originar din Romania, naturalizat cetatean american in 1966 (Fals! – naturalizarea se concretizeaza prin cetatenie, pe care Eliade nu a cerut-o niciodata, fiind din 1966 doar posesor de “greencard”, pana la varsta de 74 de ani, cand a acceptat, intr-un final cetatenia; deci in 1981!), a fost un scriitor, filozof si istoric al religiilor, profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei Sewell L. Avery din 1962, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.”

Aceeasi data le-a fost comunicata de catre insusi Mircea Eliade catorva dintre apropiatii sai, iar acestia au luat-o de buna si au scris-o chiar si pe piatra de mormant in cimitirul OakWood din Chicago.

Mircea Eliade nu este singular in literatura romana in ceea ce priveste comunicarea unei false date de nastere. Din diverse motive, si alti scriitori au incercat sa falsifice anumite date biografice. Vasile Alecsandri sustinea ca s-a nascut in 1821, cand mitrica da ca data a nasterii anul 1818, iar de la descoperirea actului de nastere, in toate lucrarile de istorie literara serioase apare indicat anul 1818. De asemenea, este cunoscuta stradania lui George Calinescu de a-si falsifica certificatul de nastere.

Cu 25 de ani in urma, am stabilit data corecta a nasterii lui Dumitru Ciurezu, singurul scriitor oltean caruia i s-au acordat doua premii ale Academiei Romane pentru poezie. In toate lucrarile de istorie literara de pana atunci, incepand cu ,,Istoria” lui George Calinescu, era inregistrat ca an al nasterii 1901, cand de fapt D. Ciurezu era nascut in 1897. Aceasta eroare s-a datorat lui D. Ciurezu insusi: intrebat fiind de catre George Calinescu, pe cand lucrau impreuna la Fundatiile Regale, cand s-a nascut, i-a comunicat anul 1901 si de-abia in 1975, cu putin timp inainte de a muri, i-a marturisit nepoatei sale Xenia Bacleseanu din Craiova de ce l-a indus in eroare pe George Calinescu: ,,sa nu zica lumea ca este din secolul celalalt”. Am corectat aceasta eroare din istoria literara in modul cel mai simplu posibil: am descoperit si am publicat certificatul de nastere, iar de atunci pana in prezent in toate lucrarile de istorie literara apare consemnata ca data a nasterii lui D. Ciurezu ziua de 7 noiembrie 1897, nu 15 noiembrie 1901 (cum aparea in toate lucrarile anterioare).

Este posibil ca Mircea Eliade sa fi comunicat ca data a nasterii sale 9 martie 1907 din mai multe motive: a avut in vedere probabil semnificatia numarului 13 (28 februarie + 13 zile = 13 martie) sau nu si-a cunoscut certificatul de nastere si si-a declarat data nasterii in functie de spusele parintilor sai, care ii sarbatoreau intotdeauna ziua de nastere pe 9 martie stil nou (el stabileste corect relatia dintre stilul nou si cel vechi: 9 martie – 13 zile = 25 februarie).

Mult mai plauzibila ni se pare varianta ca Mircea Eliade si-a cunoscut data reala a nasterii (28 februarie 1907 s.v.), insa a dorit sa continue o traditie inceputa din copilarie, aceea de a-si sarbatori nasterea intr-o zi cu semnificatii religioase profunde: in calendarul crestin-ortodox, 9 martie se sarbatoresc an de an Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia.

Aceasta varianta ne-a fost sugerata de o afirmatie facuta in 1998 de catre Bryan Rennie in capitolul despre Mircea Eliade din “Encyclopedia of Philosophy”: ,,Eliade’s Orthodox Christian family celebrated his birthday on the Day of the Forty Martyrs, which is 9 March by the Julian calendar, and Eliade himself gave that date as his birthday.” (Familia crestin-ortodoxa a lui Eliade a sarbatorit ziua acestuia de nastere in Ziua celor 40 de Martiri dupa calendarul iulian, iar Eliade insusi a dat aceasta data ca ziua lui de nastere”).

Confuzia privind adevarata data de nastere a lui Mircea Eliade a fost sporita de comunicatul de presa dat de Radio Romania, in care se anunta organizarea Saptamanii ,,Mircea Eliade” in perioada 5 martie – 11 martie 2007. In acelasi comunicat de presa aparea si urmatoarea veste: ,,Vineri, de ziua lui Mircea Eliade”, 9 martie 2007…”.

13 martie 1907

Pana in anul 1983, cand Constantin Popescu-Cadem, important cercetator roman, a descoperit si a publicat in ,,Revista de istorie si teorie literara”, nr. 1, ianuarie-martie 1983, actul de nastere nr. 1996 din 1 martie 1907, prin care se certifica nasterea viitorului scriitor la 28 februarie 1907 (stil vechi), ora 5 dimineata, singurii autori romani care au consemnat ca data a nasterii 28 februarie 1907 au fost George Calinescu si, trei decenii mai tarziu, istoricul literar Mircea Handoca, primul care a facut precizarea ca data de 28 februarie 1907 este pe stil vechi, iar pe stil nou ii corespunde data de 13 martie 1907.

La aceeasi concluzie ajunsese cu zece ani in urma si Bryan Rennie, cel mai important eliadist contemporan: ,, Mircea Eliade was born in Bucharest, Romania on 13 March 1907. Although Romanian records give his date of birth as 28 February, this is according to the Julian calendar, since the Gregorian calendar was not adopted in Romania until 1924.”(Cf. http:/www.westminster.edu/staff/brennie/eliade/mebio.htm). Atentie! Calendarul gregorian nu a fost adoptat in Romania in 1924, ci in 1919: ziua de 1 aprilie 1919 a devenit 14 aprilie 1919.

Mircea Handoca, cel mai avizat cercetator roman al vietii si operei lui Mircea Eliade, a publicat articolul ,,In preajma Centenarului MIRCEA ELIADE. Rectificari necesare” in ,,Romania literara”, nr.3/ 26 ianuarie 2007 (Anul XXXIX), pag. 18 – 20, in care afirma cu tarie ca Mircea Eliade s-a nascut pe 28 februarie/ 13 martie 1907, insa articolul apare insotit de urmatoarea ,,Nota a redactiei: Stim ca dl Handoca este un bun cunoscator al biografiei si operei lui Mircea Eliade si ca se ocupa de multi ani, cu devotament, de editarea textelor lui. Asa se explica de ce am facut loc in paginile revistei noastre acestui studiu, desi nu suntem de acord cu toate afirmatiile pe care le cuprinde”(s.n.). Autorul acestei note a redactiei nu a precizat cu care dintre afirmatiile lui Mircea Handoca nu este de acord, fapt care lasat deschisa problema adevaratei date de nastere a lui Mircea Eliade.

In aceste conditii, nu ne-a ramas decat sa ne orientam dupa cateva principii de istorie literara – documentul oficial (in cazul de fata, certificatul de nastere al lui Mircea Eliade) are prioritate fata de o declaratie verbala, fie ea chiar a lui Mircea Eliade; pana in prezent nimeni nu a contestat autenticitatea certificatului de nastere publicat de catre Constantin Popescu-Cadem sau veridicitatea celor consemnate in acest certificat de nastere; vreme de aproape un sfert de secol nu a fost descoperit un alt document oficial referitor la data nasterii lui Mircea Eliade; pana in prezent nimeni nu i-a combatut in mod expres pe George Calinescu, Mircea Handoca si Bryan Rennie in ceea ce priveste data nasterii lui Mircea Eliade – si, in preajma sarbatorii centenarului nasterii lui Mircea Eliade, sa ne exprimam ferma convingere ca George Calinescu, Mircea Handoca si Bryan Rennie avusesera dreptate: Mircea Eliade s-a nascut pe 28 februarie 1907 (stil vechi)/ 13 martie 1907 (stil nou).

mircea eliade
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2478 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018274 (s)