joi, 18 aprilie, 2024

Cand trebuie ca zgomotele din intestine sa ne ingrijoreze

Distribuie:

Publicat:

Balonarea, eructatia si gazele intestinale apar in mod normal. Gazul este produs in stomac si intestine dupa ce organismul transforma alimentele in energie. Gazele si eructatiile pot fi, uneori, stanjenitoare. Balonarea, ce reprezinta senzatia de plin la nivelul abdomenului, va poate aduce un disconfort.

Desi multe persoane se baloneaza des, schimbarile din alimentatie pot scadea cantitatea de gaze formata si pot ameliora disconfortul creat de acestea.

Eructatia (ragaiala) reprezinta eliminarea zgomotoasa (voluntara sau involuntara) a aerului de la nivelul stomacului sau esofagului prin gura. Daca eructati de 3-4 ori dupa ce mancati, nu va ingrijorati, este normal. Acest fenomen apare din cauza ca inghititi aer in timp ce mancati. Alte cauze de eructatie includ ulcer sau afectiuni ale vezicii biliare.

Toate persoanele produc gaze, insa exista unele care produc o cantitate mai mare comparativ cu altele. Eliminarea gazului este normala daca se produce de la 6 pana la 20 de ori pe zi. Desi acest lucru poate fi stanjenitor sau suparator, gazul intestinal in exces nu este cauzat de o afectiune medicala grava. 

Acestea sunt induse, de cele mai multe ori, de alimentele pe care le consumati. Fasolea, unele fructe si legume (varza de Bruxelles, varza, conopida, prunele si caisele), unii indulcitori (sorbitol, fructoza), lactatele, cerealele integrale consumate in cantitati mari sunt unele dintre alimentele care duc la acumularea gazelor in exces.

Daca eliminarea sau reducerea consumului de alimente greu digerabile nu va amelioreaza simptomele, exista unele medicamente ce va pot ajuta. Daca fumati, disconfortul intestinal este unul dintre motivele pentru care puteti renunta la acest obicei. Fumatul este asociat cu balonarea, arsurile la nivelul esofagului si cu alte tulburari digestive.

Din fericire, balonarea este rar un simptom al unei afectiuni serioase. In cele mai multe cazuri, solutia este simpla: controlati marimea portiilor, reduceti grasimile si mancati incet. Aceste remedii simple ar trebui sa va tina departe de senzatia de plin si de balonare. H.K.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img