sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cand viata copiaza filmul. NASA vrea sa cultive cartofi pe Marte

Distribuie:

Publicat:

In drama SF “The Martian”, personajul interpretat de Matt Damon este un botanist care reuseste sa supravietuiasca cultivand cartofi pe planeta rosie. Acum, oamenii de stiinta vor sa transforme fictiunea in realitate.

NASA si Centrul International al Cartofului (CIP) au inceput un experiment care sa le permita ulterior sa cultive rezistentul cartof pe Marte. Echipa va simula pe Pamant conditiile de pe Marte, in speranta ca, in viitor, o vor putea face si pe planeta rosie, intr-o sera cu conditii controlate, scrie MSN.

In cadrul experimentului, oamenii de stiinta vor replica in laborator conditiile atmosferice de pe Marte, folosind sol din desertul peruan, despre care se spune ca este aproape identic cu cel de pe planeta rosie.

“Nivelurile ridicate de dioxid de carbon vor ajuta cultura, a carei productie este de la de doua la patru ori mai mare decat una normala, de pe Pamant. Atmosfera martiana este formata din 95% dioxid de carbon”, arata un comunicat de presa emis luni de CIP.

Intelegand schimbarile atmosferice de la suprafata planetei Marte, echipa spera ca va putea crea simulari mai bune pe Pamant. Daca va avea succes, experimentul va transforma NASA si CIP in fermieri pionieri, o componenta importanta a viitoarelor misiuni cu echipaj uman nu numai spre Marte, dar si spre alte planete si luni din sistemul nostru solar.

Cele mai vechi dovezi despre cultivarea cartofului dateaza de acum 4500 de ani (aproximativ 2500 i.e.n.), cand indienii Aymara il cresteau in zona georgrafica unde regasim acum Peru si Bolivia. Agronomii sunt sustinatori infocati ai cultivarii cartofului in zone lovite de malnutritie si saracie, datorita nutrientilor sai, dar si capacitatii de a creste in conditii potrivnice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img