vineri, 19 aprilie, 2024

Caracteristicile surprinzatoare pe care le mostenim genetic

Distribuie:

Publicat:

Ati mostenit culoarea ochilor de la mama si forma fetei de la tatalvostru? Este incredibil cum putem avem parti identice cu cele ale parintilor nostri, copii ale genelor lor, scrie BrightSide.me. Dar ce alte lucruri am putea mosteni de la predecesori? Ultimelor cercetari in domeniul geneticii scot la iveala caracteristici surprinzatoare pe care copiii le pot mosteni de la parinti:

Nivelul colesterolului 

Multi oameni cred ca nivelul ridicat de colesterol se datoreaza in total alimentatiei. insa, de multe ori, acesta este influentat si de genele noastre. Aproximativ una din 500 de persoane are o mutatie genetica care duce la acumularea de colesterol in sange. Acesti oameni vor avea nivelul ridicat al colesterolului chiar daca mananca numai legume. 

Chelie 

Una dintre genele care joaca un rol important in caderea parului este localizata in cromozomul X. Oamenii il mostenesc de la mamele lor. Dar nu te grabi sa o invinovatesti pentru parul tau rar – exista si alte gene implicate, inclusiv cele mostenite de la tata. Mai mult, mediul are un efect important.

Nivelul de inteligenta 

Cand o mama isi cearta copilul pentru rezultatele scolare si aduce in discutie studiile ei, intr-o oarecare masura argumentul ei este corect. Succesul academic este intr-un procent de 55% mostenire genetica. Deci, daca parintii au demonstrat abilitati remarcabile in timpul studiilor, ar trebui sa va ridicati la nivelul asteptarilor.

Dependenta de cafea 

Bei multa cafea? Ei bine, genele au o contributie insemnata. Oamenii de stiinta au efectuat un studiu in care au comparat persoane care consumau o cantitate importanta de cafea si altele care puteau renunta la acest viciu. S-a dovedit ca al doilea grup avea un set special de gene si absorbeau cofeina mai incet. Ei nu simteau o nevoie particulara de a bea in mod regulat cafea pentru a-si creste nivelul de energie.

Diabet zaharat 

Diabetul de tip 2 se dezvolta de obicei in randul persoanelor in varsta. Dar uneori apare la copiii si adolescentii cu un stil de viata activ. Aceasta este o urmare a unei mutatii genetice, desi inclusiv dieta saraca poate fi unul din factorii declansatori.

Daltonism 

Incapacitatea de a diferentia anumite culori este adesea mostenita genetic de la mame. in cea mai mare parte, barbatii sufera de aceasta problema.

Intoleranta la lactoza 

Ar putea suna surprinzator, dar 65% dintre adulti au o capacitate redusa de a digera lactoza. O anumita gena este responsabila pentru acest lucru. Cand un copil este inca foarte tanar si are nevoie de lapte pentru a supravietui, corpul creeaza o enzima pentru digerarea lactozei. Pe masura ce aceasta persoana devine adulta, abilitatea de a digera produsele lactate scade.

Abilitatea innascuta de a conduce o masina 

Ceea ce multi dintre noi au suspectat de mult a fost confirmat de oamenii de stiinta: nu toata lumea are abilitatea innascuta de a conduce o masina. Puteti trece mult mai usor examenul de conducere daca genele mostenite va influenteaza gradul de orientare, viteza reactiilor, atentia distributiva sau memoria. Oamenii de stiinta cred ca aceste gene sunt mostenite de 30% din populatie.

Problemele oftalmologice 

Daca ambii parinti au probleme cu vederea, atunci riscul mostenirii genetice este de aproximativ 50%. 

Popularitatea 
Ar putea suna incredibil, dar secretul popularitatii este mostenit de la parinti. Oamenii de stiinta de la Harvard au ajuns la aceasta concluzie dupa ani de cercetare minutioasa.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img