marți, 23 aprilie, 2024

Caravana mobilitatii si traiului independent ajunge in judetul Vaslui-FOTO

Distribuie:

Publicat:

In perioada 16 -19 iunie, Fundatia Motivation Romania, in parteneriat cu Fundatia Special Olympics din Romania, va furniza servicii gratuite de evaluare a sanatatii si a nevoii de sprijin social pentru tinerii cu dizabilitati locomotorii si intelectuale din judetele Vaslui si Bacau.

Acestea vor fi livrate prin intermediul unei Caravane a mobilitatii si traiului independent care va fi instalata in perioada 16-17 iunie in satul Buhaiesti, comuna Vulturesti (judetul Vaslui), iar in perioada 18-19 iunie in comuna Solont (judetul Bacau). Aceasta actiune consta in instalarea a doua corturi si a doua vehicule de mari dimensiuni pe terenuri puse la dispozitie de autoritatile locale si invitarea tinerilor, identificati in prealabil, de a participa la activitatile oferite in cadrul Caravanei.

Actiunile Caravanei mobilitatii au inceput in luna aprilie a acestui an. Pana in momentul de fata au fost deserviti 112 tineri cu dizabilitati locomotorii si intelectuale din urmatoarele judete: Sibiu, Cluj, Brasov, Harghita. Pe parcursul intregului proiect implementat de catre cele doua fundatii in perioada 20 ianuarie 2015 – 30 aprilie 2016, Caravana mobilitatii va deservi un total de 300 de tineri cu dizabilitati locomotorii si intelectuale din intreaga tara. Urmatoarele judete care vor gazdui Caravana sunt: Gorj, Valcea, Buzau si Braila.

„Am ales aceasta solutie din credinta ca, in special in cazul tinerilor cu dizabilitati din zone rurale sarace, izolate, este necesara deplasarea noastra cat mai aproape de ei si acordarea de sprijin pentru ca acestia sa poata primi servicii esentiale de sanatate si trai independent. Mai mult, prin organizarea Caravanei credem ca putem oferi o solutie inovatoare, putin costisitoare, dar foarte eficienta in facilitarea accesului tinerilor cu dizabilitati la risc la servicii nedisponibile in prezent in comunitatile lor” (Anca Beudean, Manager Proiect).

Serviciile oferite tinerilor cu dizabilitati la Caravana mobilitatii si traiului independent sunt:

  • Evaluare si informare privind sanatatea: masurarea tensiunii si glicemiei, testarea pentru identificarea prezentei unei infectii urinare, testare osteoporoza, evaluare deformari posturale, identificarea escarelor si instruire privind prevenirea si ingrijirea acestora, consiliere pentru sanatate si nutritie, consiliere emotionala.
  • Sesiuni de instruire de viata independenta, utilizare a scaunului rulant si prevenire a principalelor probleme de sanatate cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati locomotorii (escare, infectii urinare, deformari posturale).
  • Evaluare si prescriere de echipamente de mobilitate persoanelor cu dizabilitati locomotorii care nu au un astfel de echipament, respectiv reparatii/adaptari de echipamente de mobilitate care necesita astfel de lucrari.
  • Evaluarea abilitatilor sportive.
  • Informare privind drepturile persoanei cu dizabilitati la echipamente de mobilitate, dispozitive medicale decontate de casele de asigurari de sanatate, accesibilitate, educatie, angajare etc.

Evaluarea nevoilor de servicii de sprijin complexe necesare integrarii socio-profesionale a tinerilor cu dizabilitati.

Activitatile Caravanei au loc sub indrumarea unei echipe multidisciplinare formata din instructor de viata independenta, kinetoterapeut, asistent medical si tehnician pentru reparatii si adaptari ale scaunelor rulante. Problema transportului / accesului dificil cu care se confrunta beneficiarii proiectului va fi rezolvata prin asigurarea transportului la aceste actiuni de catre vehicule ale echipelor regionale Motivation.

Initiativa Caravana mobilitatii si traiului independent face parte dintr-un proiect mai amplu, „Mobilitate si Viata Independenta pentru tinerii cu dizabilitati din Romania”, implementat de Fundatia Motivation Romania si Fundatia Special Oympics din Romania, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Valoarea finantarii este de 1.285.131,60 lei.

Scopul proiectului este sa contribuie la incluziunea sociala si economica a tinerilor cu dizabilitati locomotorii si intelectuale cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea includ evaluarea nevoilor si interventie personalizata prin instruire pentru viata independenta, activitati sportive, informare si consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilitati. Proiectul se adreseaza in special tinerilor din zone rurale, sarace sau izolate, cu acces redus la servicii de sanatate, educatie si angajare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img