News Flash:

Cardinalul Lucian despre sarbatoarea Craciunului

25 Decembrie 2015
1607 Vizualizari | 0 Comentarii
Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, considera ca visele sunt lucrurile cele mai de pret ale omenirii, Craciunul fiind prin excelenta un astfel de moment.  'Visele sunt lucrurile cele mai de pret ale omenirii. Si poate, tocmai fiindca descriu realitati apropiate de perfectiune, in mod paradoxal oamenii le considera de cele mai multe ori de neatins, atribuind cuvantului 'visator' o semnificatie ce indica o rupere mai mult sau mai mai putin severa de realitate. Cu toate acestea, ne-o spun Sfanta Scriptura si istoria omenirii, persoanele care au avut curajul sa viseze, fara a se resemna la cruda realitate din jurul lor, sunt cele care au schimbat cu adevarat lumea.

Desigur, exista vise si vise... Dar oamenii cu adevarat mari si-au contopit visele lor in visele pe care Dumnezeu le avea despre ei, facand ca o experienta nesperata de bucurie, de pace si de fericire cereasca, sa inunde existenta noastra umana', afirma cardinalul Lucian in Pastorala de Craciun.

'Craciunul este prin excelenta un astfel de moment', subliniaza arhiepiscopul, mentionand ca 'dupa izgonirea din Gradina Raiului, intreaga umanitate visa momentul in care lucrurile s-ar fi reintors la fagasul lor dinainte, asteptand reimplinirea comuniunii cu Dumnezeu prin nenumarate scenarii legate de timpul si de felul in care acestea s-ar fi implinit'. 'Un simplu si umil tamplar, intr-un simplu si umil loc al istoriei, este destinatarul unui astfel de vis din partea Ingerului Celui Preainalt. Acesta ii spune: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intransa este de la Spiritul Sfant. Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Isus, caci El va mantui poporul Sau de pacatele lor. (Matei 1, 20-21)', explica PF Lucian.

Inaltul ierarh greco-catolic afirma ca Isus vine in mijlocul nostru cu o pace in inima pe care omenirea o astepta ca pe o dulce nostalgie a Gradinii Raiului. 'Dupa aceasta pace tanjim si noi ori de cate ori sufletul ne este incarcat de inevitabilele erori ale vietii; dupa un asemenea zambet privim cu disperare inspre chipul Pruncului Isus, cautand astfel un semn al iertarii si al mantuirii de care avem atata nevoie.

Il cautam si il gasim ori de cate ori buzele noastre rostesc cu incredere numele Fiului vestit de inger Mariei si lui Iosif: Isus, adica Dumnezeu mantuieste', spune cardinalul. Mentionand ca 'Sarbatoarea Nasterii Domnului ne vorbeste an de an despre iubirea cu care Cerul ne inconjoara pe fiecare dintre noi', arhiepiscopul reaminteste ca 'Sfantul Parinte Papa Francisc a inaugurat in 8 decembrie Anul Sfant al Milostivirii, un An Jubilar ce are ca i componenta simbolica tocmai intrarea prin Poarta Sfanta'. 'Aceasta trecere ne aminteste de misterul central al vietii crestine: Isus Cristos, nascut in Betleem, mort si inviat in Ierusalim, redeschide pentru noi oamenii portile indurarii si restabileste comuniunea dintre om si Dumnezeu.

Poarta Sfanta ne invita la curaj si la speranta: la capatul unei vieti crestine, in momentul in care indurarea Domnului ne va deschide portile Imparatiei Cerurilor, vom constata ca exilul nostru prin aceasta lume, cu toate temerile si preocuparile sale, nu au fost decat 'umbra si vis'. Am visat atata timp la Viata Vesnica si atunci vom fi gata sa o traim cu adevarat', arata PF Lucian. In finalul Pastoralei, arhiepiscopul Lucian adreseaza tuturor 'sarbatori sfinte si pline de haruri', urand ca Sarbatoarea Nasterii Pruncului din Betleem sa alunge din suflete toata frica. 'Sarbatoarea Nasterii Pruncului din Betleem sa alunge din sufletele voastre toata frica, increzatori fiind in prezenta si ocrotirea continua a Celui Preainalt, indiferent de situatia pe care o traiti: cine ne va putea desparti de iubirea Lui?

Chipurile lui Iosif si al Mariei sa Va fie icoane dragi, pastrate cu sfintenie in inima: veti putea astfel contempla in fiecare clipa puterea Providentei lui Dumnezeu ce nu inceteaza sa Va inconjoare existenta. Puneti, mai presus de toate, visele voastre in mod spiritual in ieslea din Betleem, incredintandu-le Pruncului Isus: El, Mantuitorul tuturor, va sti sa implineasca tot ceea ce este mai bun in ele, iar Voi veti deveni parte a Visului de iubire dintotdeauna al Tatalui Ceresc pentru oameni, numit atat de frumos: Paradis', ureaza cardinalul Lucian.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1028 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038510 (s)