vineri, 19 aprilie, 2024

Care e cea mai buna varsta pentru a avea un copil

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii spun ca cea mai buna varsta, din punct de vedere, biologic, este, bineinteles, cea din tinerete, atunci cand organismul e sanatos. Anii 20 ai unei femei sunt cei mai buni pentru obtinerea unei sarcini sanatoase, care sa mearga brici. Riscul de boli e minim, atat la mama, cat si la bebe. Dar in societatea in care traim azi, anii 20 ai unei femei inseamna studii superioare si punerea unor baze solide pentru o cariera. Nu poti sa te duci la facultate cu biberonul dupa tine. Statutul de mama tanara a devenit, intrucatva, un subiect sensibil in societatea noastra. O sarcina nedorita iti poate da toata viata peste cap, nu in sensul ala rau, ci in sensul ala ca ti-o schimba definitiv.  

Dar chiar si cand are diploma de licenta si e la casa ei la inceputul celei de-a treia decade de viata, femeia zilelor noastre nu se arunca sa faca copii. Daca varsta de 21 de ani era o varsta rezonabila acum o generatie, statutul de mama tanara poate sa te izoleze. Ce vrem sa spunem? Vrem sa spunem ca o mama tanara interactioneaza cu mame mult mai in varsta decat ea. Asta nu e o problema in sine, dar apare problema unei maturizari emotionale. E suficient de matura mama ca sa poata sa educe un copil? O bloggerita, mama de tanara, spune ca de toate astea s-a lovit cand l-a avut pe fiul ei, la 21 de ani, dar tot ea spune ca fericirea de a avea un copil covarseste absolut toate paradigmele societatii. Au crescut impreuna, s-au sprijinit unii pe ceilalti, au reusit, cumva, sa nu-si compromita nici cariera, nici educatia copilului. Cea mai buna varsta pentru a avea un copil ramane, sociologic vorbind, o problema pentru decada a patra de viata. A fost facut un sondaj telefonic, pe femei cu varste intre 45 si 90 de ani cu intrebarea „care considerati dvs ca e cea mai buna varsta pentru a avea un copil?“

Mama la 30 de ani. Raspunsurile s-au axat pe problema maturitatii emotionale. Potrivit celor intervievate, varsta de 34 de ani a fost data ca reper pentru a avea un copil. Atunci cand esti tanara, ai sprijinul material al unei cariere deja solide si un bagaj emotional care sa-ti confere sentimentul de siguranta fara de care nu poti face mai nimic. 

Ca o concluzie, se pare ca perioada 30 – 34 de anie cea mai buna ca sa ai un copil. Daaaar… daca se-ntampla mai repede, nu-i nimic. Am vazut, din experienta altora, ca maternitatea la varste mici e, in sine, o experienta unica de viata.

sursa: clickpentrufemei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img