joi, 18 aprilie, 2024

Care este, de fapt, greutatea ideala

Distribuie:

Publicat:

Ce greutate ar trebui sa am? Intrebarea suscita ingrijorare si idei false, atunci cand urcam pe cantar. Nutritionistii spun ca cel mai important nu este indicele de masa corporala. Greutatea ideala variaza in functie de sex, de varsta sau de constitutie, iar uneori centimetrul este cel care spune daca o persoana este supraponderala. Care este, de fapt, greutatea ideala?

Greutatea normala este cea pe care o avem in mod natural, fara sa fie nevoie de un regim de slabire. Greutatea de echilibru (set point) este cea pe care o avem atunci cand mancam suficient cat sa nu ne mai fie foame. Un punct de stabilitate variaza cu 5 kilograme, in plus sau in minus. Poti cantari 55 kg intr-un moment al vietii tale, iar in alt moment sa cantaresti 58 de kg, fara sa fii in afara marjei greutatii naturale.

Pot calcula greutatea ideala?

Ideea ca ar trebui sa cantaresti cu 10 kg mai putin decat inaltimea (53 kg la 1,63 m) nu corespunde realitatii. Acest calcul nu tine cont de varsta, de sex sau de gradul de activitate fizica. Pentru 1,68 m poti cantari intre 58 si 72 de kg si sa ai o greutate de echilibru.

O alta metoda de a stabili greutatea ideala este calcularea indicelui de masa corporala. Acest calcul consta in a imparti greutatea la patratul inaltimii. Nutritionistii spun ca indicele de masa corporala este util pentru a produce statistici la scara mondiala, mai putin pe plan personal si nu corespunde greutatii ideale. Nici acesta nu ia in calcul diferentele de sex sau diferentele dintre sportivi, care au muschii grei si persoanele sedentare.

Care trebuie sa fie masa grasa corporala?

Masa grasa corporala recomandata se situeaza intre 15 si 20%. Ea trebuie mentinuta sub 30% pentru femei si sub 20% pentru barbati, pentru a micsora riscul de boli cardiovasculare. Cu cat nivelul de masa slaba (muschi) este mai mare, cu atat este mai bine pentru sanatate si longevitate?

Cifrele de pe cantar sunt importante, insa modul in care sunt repartizate grasimile este mai important pentru sanatate. Surplusul de grasime la nivelul bazinului este mai putin periculos pentru sanatate decat cel de la nivelul abdomenului. Pericolul intervine cand centimetrul arata mai mult de 100 cm la un barbat si 88 cm la o femeie. In acest caz apare sindromul metabolic, ceea ce inseamna ca grasimea a inceput sa imbrace organele interne.
Pentru a evita sindromul metabolic este bine sa faci miscare zilnic. Nu vorbim neaparat de ore de antrenament petrecute la sala. Mersul pe jos, urcatul scarilor, menajul sau gradinaritul sunt activitati fizice care iti permit sa iti mentii o greutate de croaziera.

Miscarea intensa este recomandata in special dupa un regim de slabire ale carui rezultate trebuie stabilizate. Efectele revenirii la alimentatia de dinainte de regim pot fi contracarate prin sport.
Greutatea variaza in functie de varsta si nu poti cantari la fel la 20, 40 sau la 70 de ani. De altfel, dupa 65 de ani este chiar indicat sa iei cateva kilograme, pentru a mentine un nivel nutritional satisfacator si pentru a ramane sanatos. Acelasi lucru se poate spune si pentru femeile care vor sa aiba un copil. Un indice de masa corporala prea scazut nu este niciodata foarte favorabil sarcinii.

Si genetica isi spune cuvantul atunci cand vorbim de greutate. Anumite persoane sunt mai predispuse la ingrasare decat altele. Acest lucru nu este o fatalitate, iar greutatea poate fi supravegheata, astfel incat sa fie mentinuta in limite normale.

Cand si cum trebuie sa tin regim de slabit?

Daca vrei sa cantaresti 50 kg, atunci cand esti programat sa cantaresti 58 sau 62, regimurile de slabire se transforma intr-o lupta constanta cu propria natura. Cand decizi cat vrei sa cantaresti in mod arbitrar este daunator stimei de sine. Te vei lovi, in timp, de tot felul de obstacole, care vor antrena, pe termen lung, un sentiment de devalorizare.

Daca ai un surplus de greutate si vrei neaparat sa slabesti, vei fi tentat sa alegi un regim ale carui rezultate se vad rapid. Ai grija cum iti alegi regimul. S-a demosntrat ca dietele care te fac sa slabesti rapid sunt prea stricte pentru organism si te ingrasa pe termen lung. Multe persoane obeze care au urmat regimuri stricte s-au ingrasat si nu au mai putut slabi. Ai grija sa nu intri in acest cerc vicios.

Atunci cand te preocupa greutatea ta si simti ca ar trebui sa slabesti, consulta un nutritionist. Nu neaparat pentru a-ti prescrie un anumit regim alimentar, ci pentru a stabili impreuna care este greutatea ideala la care vrei sa ajungi. Trebuie si sa accepti ca este normal ca greutatea ta sa creasca un pic, odata cu inaintarea in varsta. De aceeaa, daca nu te-ai ingrasat mai mult de cateva kilograme, ar trebui sa te preocupe mai mult starea de sanatate decat greutatea. Mananca sanatos si fa miscare, pentru a te mentine intr-o forma buna!

Greutatea ideala nu este cea stabilita de revistele de moda, este cea stabilita de organismul tau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img