joi, 25 aprilie, 2024

Care sunt cauzele obezitatii

Distribuie:

Publicat:

Obezitatea este de fapt o afectiune cronica si cei suferinzi trebuie tratati ca atare, nu stigmatizati. Mai mult, evolueaza cu recaderi, adica dup ace s-a reusit scaderea ponderala, in mod frecvent se produce revenirea la kilogramele initiale sau chiar mai mult, daca  nu se mentine un stil sanatos de viata permanent.

Tesutul adipos se depune diferit la fiecare persoana, in functie de sex, mostenirea genetica, varsta, efortul fizic depus, interventii chirurgicale, boli endocrine sau de alt organ. Astfel, femeile depun mai ales pe solduri si coapse, luand adesea aspectul figurinelor de lut reprezentand fertilitatea in antichitate-obezitate denumita tip ginoid (feminin). Barbatii depun in schimb, mai ales la nivelul abdomenului si, din nefericire, acest lucru se coreleaza  cu un risc crescut de boli cardiovasculare grave-obezitate tip android.

Cauzele obezitatii- pentru obezitatea primara, adica cea la care nu s-a decelat vreun factor determinant de ordin medical, cauza este cea pe care ne-o provocam de fapt noi singuri, mancand mai mult decat consumam prin efortul fizic zilnic

-pentru obezitatea secundara, diverse afectiuni- endocrinologice, cerebrale, renale si chiar anumite tratamente pentru alte afectiuni (corticoizii), sunt cauzele ce duc la exces ponderal iar tratarea bolii de baza , daca este posibila,are ca urmare revenirea la o greutate normala

Din pacate, marea majoritate a cazurilor de obezitate nu au la baza o boala endocrina sau de alt tip, ci se datoreaza supraalimentatiei combinata cu lipsa efortului fizic. Este adevarat ca un mic procent din pacientii obezi, in special din cei cu obezitate severa, au anumite modificari genetice ce favorizeaza excesul ponderal dar vorbim de un procent de aproximativ 5%.  Totusi, endocrinologii sau nutritionistii care trateaza pacienti obezi, trebuie sa excluda orice cauza de obezitate secundara inainte de a prescrie regimul igieno-dietetic personalizat. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img